ANOTO
APPLES PENNLANSERING ÖPPNAR UPP MARKNADEN - VD (Direkt)

2015-09-10 11:36

STOCKHOLM (Direkt) Anoto, tillverkare av digitala pennor, ser positivt på Apples nya "Apple-Pencil" som lanserades till it-jättens nya surfplatta Ipad Pro på onsdagskvällen.

"Vi tror att detta kommer att öppna upp marknaden och lägga press på andra aktörer att utveckla tekniken. Vi tror att vi får en kategori som heter digitala pennor och alla som producerar skärmar kommer att behöva utveckla precision pen input", säger Anotos vd Stein Revelsby till Nyhetsbyrån Direkt.

Marknaden för digitala pennor och skrivlösningar är än så länge i en tidig fas, menar Stein Revelsby som pekar på trenden på marknaden att man alltmer jobbar direkt med skärmen med touch- och pennfunktioner i stället för att använda mus och tangentbord.

"Jag skulle väl säga att vi befinner oss där mobiltelefonbranschen var 1992, vi har precis börjat och det kommer att bli en lika stor kategori som mobiltelefoner där alla använder en digital penna", säger Stein Revelsby.

Anoto, som genom årens lopp har genomfört flertalet nyemissioner, omsatte 83 miljoner under första halvåret i år med en nettoförlust på 35 miljoner kronor.

Stein Revelsby räknar med att fler tekniker kommer att utvecklas för digitala pennor och skrivlösningar, när nu Apple, och tidigare Microsoft och Samsung, tar in digitala pennor.

"Vi tror att vi har en bra position. Vår teknik kan användas på alla ytor; papper och skärmar, på stora, små och flexibla skärmar. På sikt är det den mest universella tekniken till låga kostnader som kommer att nå framgång", säger han.

Anoto fokuserar för närvarande på digitala pennor och skrivlösningar för stora skärmar, men har även gjort olika koncept för små skärmar.

"I går var den första gången en större aktör tagit fram en precision pen input för små skärmar", säger han.

I övrigt pågår Anotos förhandlingar med HP, men Stein Revelsby avstår från att kommentera utvecklingen kring diskussionerna med HP ytterligare.

"Vi har ju sagt att vi har ganska stora förhoppningar till ett samarbete. Utöver skärmar har det ju en verksamhet som passar vår affär", säger han.

I slutet av augusti meddelade Anoto att det har inlett ett förfarande om patentintrång i Japan mot Neolab.

"Vi har en väldigt stark patentportfölj. Hittills har problemet varit att vi har haft för lite konkurrens, att ingen kategori funnits. Det är positivt att fler ser möjligheter med tekniken, men vi kommer inte att acceptera att andra kopierar vår teknik", säger han.

Fia Forsman +46 8 5191 7923
Nyhetsbyrån Direkt


Anoto Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -