KINBERG BATRA
FÖRSTA JOBBET ENDA VÄG UR DET NYA UTANFÖRSKAPET (Direkt)

2015-07-03 20:27

VISBY (Direkt) Samarbete, ledarskap och ansvar var ledord när Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra debuttalade på Almedalsscenen på fredagskvällen.

Både här hemma och internationellt behövs mer samarbete, för att bygga ett starkt och öppet Europa och för att bryta det "nya utanförskapet" så att fler får sitt första jobb.

"Vi moderater kommer aldrig att släppa ansvaret för att Sverige ska vara ett samhälle man kan lita på, med statsfinanser man kan lita på. Vi kommer aldrig att tro att det är någon annan än vi själva som ska göra jobbet för jobben", sade hon.

Hon konstaterade att det tar tid att bygga upp förtroende för politiska och ekonomiska system, men att detta snabbt kan raseras och då drabbas de som mest behöver samhällets skydd hårdast. Och förlorarna är många om Grekland eller andra länder letar snabba, enkla svar på sina problem, sluter sig inåt eller skyller bristen på egna reformer på andra, sade hon.

Krävande utmaningar måste mötas med mer och bättre samarbete, inte mindre, enligt Moderatledaren, som lyfte fram de ansträngningar som krävts i exempelvis Irland och Sverige för att komma på fötter igen efter krisåren.

Samarbete krävs också för att de som måste fly kan finna en fristad i Sverige och värden som demokrati, frihet och öppenhet måste försvaras, mot extremism och hoten mot säkerheten i vår nära omvärld.

"För oss är det inte fråga om, utan när, vi ska gå med i Nato", sade Anna Kinberg Batra.

Hon berättade också om sitt första sommarjobb för cirka 30 år sedan, i en grillkiosk vid kanten av riksväg 57, som inte bara hade lärt henne hur man steker en 90 grams hamburgare lagom hårt utan också att passa tider och hantera både kassan och olika sorters kunder.

En stor del av talet handlade om det förslag hon presenterade tidigare på fredagen om ett reformpaket för 10 miljarder kronor per år för att "bryta det nya utanförskapet", varav 9 miljarder skulle gå till ett "första-jobbet-avdrag".

"Vi ska bryta det nya utanförskapet, fler måste få det första jobbet", sade hon och tillade att det nya utanförskapet är svårare att bryta än det gamla.

Hon varnade för risken att parallella samhällen byggs upp i landet och sade att "där jobben går ner går brotten upp".

"Vårt svar måste vara att Sverige ska vara ett land, inte parallella samhällen. Vägen in i samhället och till jobben måste vara öppen för alla. Något annat kan vi inte acceptera, för här i Sverige behöver vi varandra", sade hon.

Anna Kinberg Batra kritiserade regeringen för att inte bara sakna svar på det nya utanförskapet utan till och med förvärra det genom att höja ersättningarna till dem som inte jobbar och höja skatterna.

"När jobben behöver bli fler genomför regeringen i stället en politik som Finanspolitiska rådet säger gör att jobben blir 35.000 färre", sade hon.

Hon kritiserade också regeringen för att ge sig på RUT- och ROT-avdragen och sakna konkreta besked om hur den tänker sig att jobben ska bli fler.

"Stefan Löfven har ingen jobbagenda, han har bara en väldigt jobbig agenda", sade Moderatledaren.

Hon konstaterade samtidigt att Stefan Löfven inte är ensam om att utforma politiken, utan att "trycket till vänster, mot jobben, kommer från flera håll".

Hon sade att det bara är en moderatledd alliansregering som kan bryta det nya utanförskapet och att när hon bildar nästa regering, senast 2018, kommer hon aldrig att acceptera att människor lämnas utanför.

"Det finns många vägar till det nya utanförskapet, men det finns bara en väg därifrån, det första jobbet", sade Anna Kinberg Batra.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -