RATOS
KAN INVESTERA NÄSTAN 4 MDR KR EFTER SÅLD BIO - VD (Direkt)

2015-04-28 13:53

STOCKHOLM (Direkt) Ratos investeringskapacitet uppgår till nära 4 miljarder kronor efter att biografkedjan Nordic Cinema Group sålts till ett pris som vd Susanna Campbell betraktar som en attraktiv värdering.

Det säger hon till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen, efter att ha aviserat att Bridgepoint köper Ratos andel i NCG för 1,7 miljarder kronor och Ratos därmed når en årlig avkastning på hela 42 procent, 17 procent över målnivån när Ratos köpte sina biografer.

"Man väger alltid samman flera faktorer vid ett avyttringsbeslut, och pris är en faktor. Vilka övriga faktorer som avgjorde just här vill jag inte gå in på, men en av dem var att vi ville att bolaget skulle landa väl, och jag tror att så kommer att ske nu", säger hon om varför kedjan landade hos riskkapitalbolaget i stället för på börsen, något hon säger att biokedjan också var redo för.

Så sent som den 14 april rapporterade dessutom Dagens Industri att börsnotering väntade i maj, med hänvisning till källor.

Ambitionen är nu att hitta nya investeringar. Redan före avyttringen var Ratos kassa stark, och nu anger Susanna Campbell Ratos investeringskapacitet till en bit under 4 miljarder kronor (räknat på kassan vid slutet av 2014 minus utdelningen plus biografförsäljningen).

Prislappen för NCG blev 12,8 mätt i fjolårets EV/Ebita-multipel, en nivå som Susanna Campbell betecknar som en attraktiv värdering.

"Det är lätt att sälja nu, men baksidan av myntet är att det är tuffare att hitta bolag till rätt värderingar att köpa. Men vi har is i magen", säger hon, och anger "ett ganska brett" inställt kikarsikte riktat mot stabila bolag i branscher med underliggande tillväxt.

Bridgepoint, som bland annat äger en del av det svenska betaltjänstföretaget Trustly sedan i höstas, anger i sin förvärvskommuniké att de ser potential för accelererad tillväxt för NCG i angränsande länder till de nuvarande marknaderna Sverige, Finland, Norge och Baltikum, samt att utveckla bioupplevelsen.

När Ratos ägde bolaget var budskapet bland annat att potentialen låg i nya it-system och ökad förhandlingsstyrka gentemot filmbolagen tack vare större inköp.

"Vi har jobbat på de fronterna, och även investerat i nya biografer", säger Susanna Campbell om vad Ratos tillfört. Hon nämner en stor anläggning i Mall of Scandinavia, ett köpcentrum som är under uppförande i Solna utanför Stockholm, som exempel på det sistnämnda.

Avyttringen till Bridgepoint sker efter en av Ratos initierad auktion med en begränsad krets budgivare inblandade, säger hon, och affären avslutades under natten till tisdagen.

Den exitvinst på 0,9 miljarder kronor Ratos meddelar efter priset för sina aktier, 1,7 miljarder kronor, beräknas på Ratos bokförda värde för NCG, som är lite drygt dubbelt så högt som det nettoinvesterade beloppet på 360 miljoner kronor. Detta det nettoinvesterade beloppet är i sin tur en följd av köpet av Finnkino 2011 för 402 miljoner kronor, och av att Ratos erhöll cirka 40 miljoner kronor netto när SF-biograferna togs över från Bonniers två år senare.

Förklaringen till det sistnämnda är att NCG refinansierades i samband med Bonniersaffären, förklarar Susanna Campbell.

Bonniers, som ägde 40 procent av NCG inför Bridgepoints köp, kommer att kvarstå som ägare till 30 procent av bolaget.

Ratos anlitade Nordea som finansiella rådgivare och Mannheimer Swartling som jurister.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt


Ratos B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -