RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARN FORTSÄTTER ATT FÖRSVAGAS (Direkt)

2015-04-17 06:44

STOCKHOLM (Direkt) Dollarn har försvagats ytterligare mot euron under natten på minskade förväntningar om räntehöjningar från Federal Reserve efter att den senaste tidens svagare USA-data följts av flera mjuka Fed-anföranden på torsdagskvällen. Samtidigt har USA-räntorna sjunkit tillbaka ett par punkter.

Börserna i USA sjönk marginellt på torsdagskvällen medan det är en lite blandad utveckling på börserna i Asien under natten, med nedgångar i Japan och fortsatt styrka i Kina.

Från USA fortsatte strömmen av svagare data på torsdagen med ett svagt bostadsbyggande i mars, följt av duvaktiga Fed-anföranden, vilket fått investerare att sälja dollar.

Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, sade att han för egen del inte vill börja höja styrräntan i juni. Han sade att den amerikanska ekonomin har försvagats under det första kvartalet, och innan Federal Reserve höjer räntan bör arbetslösheten vara lägre och inflationen högre.

Det sade Fed-chefen i Boston, Eric Rosengren, sade att ekonomisk svaghet under det första kvartalet visar att USA inte är redo för en räntehöjning.

Mer hökaktiga tongångar hördes från Federal Reserves vicechef Stanley Fischer, som i en intervju med CNBC på torsdag eftermiddag tonade ned svaga data under det första kvartalet och sade att han räknar med en återhämtning under innevarande andra kvartal.

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, sade att om data visar att tillväxten i USA åter kommer igång kan en första räntehöjning bli aktuell "relativt snart".

Dollarn har försvagats till 1:077 mot euron från 1:070 vid svensk stängning på torsdagen. Mot yenen har dollarn försvagats ned mot 119.

"Just nu arbetar positioneringar, dataflöden och policykommentarer mot dollarn, så även de som är långa trimmar sina positioner", sade Steven Englander, chef för G10-valutor vid CitiFX, till Reuters.

USA-räntorna har sjunkit tillbaka 1-2 punkter under natten och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 2 punkter till 1,89 procent.

Den japanska tioårsräntan sjunker 1 punkt till 0,32 procent.

Kronan, som stärktes kraftigt på torsdagen, har under natten stärkts ytterligare 5 öre mot den generellt svagare dollarn, till 8:59. Mot euron, som är klart viktigare för Riksbanken, har kronan dock tappat 1 öre till 9:25.

Senaste nytt från Grekland är att IMF-chefen Christine Lagarde på torsdagen gjorde klart att hon inte skulle stödja en eventuell begäran från Grekland om anstånd med återbetalning av sina skulder till valutafonden.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis sade i ett tal i Washington på torsdagskvällen att landets förhandlingar med långivarna i euroområdet "måste lyckas" och att Grekland inte "leker" med en exit från eurosamarbetet. Han påpekade att Grekland är beredda att kompromissa, men att de inte kommer att acceptera ett avtal som håller kvar det i beroendeställning.

På fredagens makroagenda står mars-KPI från USA och euroområdet liksom arbetslöshet från Storbritannien. I Washington fortsätter G20-mötet och till kvällen väntas en pressträff.

               fredag 6.40 (torsdag kl 16.15) 
             =================================== 
USD/SEK    8:5869  (8:6353)  EUR/USD    1:0770  (1:0701)  
EUR/SEK    9:2477  (9:2415)  USD/JPY    119:02  (119:25)  
Jp obl 2     0,01    (0,01)  Jp obl 10    0,32    (0,33)
Ty obl 2    -0,27   (-0,28)  Ty obl 10    0,09    (0,09)
US obl 2     0,49    (0,50)  US obl 10    1,89    (1,91)

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -