AFRICA OIL
MÅL DUBBLA 2P-RESERVER I ÅR - LUKAS LUNDIN (Direkt)

2015-03-23 13:26

STOCKHOLM (Direkt) Africa Oils storägare Lukas Lundin, vars familj kontrollerar knappt 10 procent av bolaget, tror att det är fullt möjligt för oljebolaget att fördubbla sina så kallade 2P-reserver - bevisade och sannolika reserver - till runt 1,2 miljarder fat olja mot slutet av året.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har ju bevisat att vi har 600 miljoner fat i Lokicharbassängen i Kenya och det bästa vi kan göra nu är att koncentrera oss på den fantastiskt fina tillgång vi har där och borra lite fler hål kring de strukturer vi har. Och genomföra de utökade produktionstester som hittills visat bra resultat, så att vi kan bevisa att vi kan få ut ytterligare 600 miljoner fat. Det skulle i sådana fall öka värdet på Africa Oil enormt", säger han.

Lukas Lundin pekar på att de totala oljeresurserna 3P-reserverna - bevisade, sannolika och möjliga reserver - just nu uppgår till knappt 1,5 miljarder fat i den aktuella bassängen.

"Det viktigast är att vi med säkerhet får reda på hur mycket vi har i Lokichar-bassängen och det kostar inte så mycket pengar - kanske 100 miljoner dollar till. Jag tror att vi kan bevisa att vi har 1,2 miljarder fat olja, det är mitt mål. Sen kan vi kanske borra nya hål i andra bassänger. Bolaget kanske har pratat lite för mycket om andra bassänger när man borde fokusera på Lokichar-bassängen - det är tillgång i världsklass".

Du tror alltså att bolaget skulle kunna dubbla 2P-reserverna redan i år?

"Det tror jag man kan göra ganska enkelt, jag tycker att det är fullt realistiskt. Det borde man kunna göra mot slutet av året".

Den kenyanska reavinstbeskattning som tyngt värderingen av Africa Oil sedan den annonserads i höstas om upp till 37,5 procent tror storägaren är förhandlingsbart om man skulle sälja bolaget.

"Det snackas om att den ska bli mindre. Men det har inte hänt så mycket hittills. De har inte sänkt ännu, men skulle man göra en försäljning av hela bolaget skulle man nog kunna omförhandla skatten då".

Intresset från andra större oljeaktörer kring Africa Oil beskriver Lukas Lundin enligt:

"Jag tror att bolaget haft en del som tassat kring det, men man har inte haft något riktigt seriöst intresse, ingen har vågat riktigt ännu. Bolaget är i för tidig fas, ska man betala så stora pengar måste man veta att det kan flöda olja ur bassängen. Det är därför det arbete som genomförs i Kenya just nu är så viktigt".

Hur pass troligt är det att ni gör en kenyansk utfarmningsaffär senare i år, som vd Keith Hill sagt är målet för bolaget?

"Det är jag nästan säker på att man kommer att göra", sammanfattar han och indikerar att han tror att en halvering av ägandet i de mest värdefulla kenyanska licenserna, där man i dag äger 50 procent, är rimligt.

Så det blir inga fler riktade emissioner?

"Helst inte, fokus är att minimera antalet emissioner framöver och istället lösa den framtida finansieringen genom till exempel utfarmningsaffärer."

Skulle ni vara intresserade att sälja bolaget?

"Nej, det är inte alls intressant för mig vid de här priserna. Jag vill se en mycket högre värdering innan det kan komma på tal", konstaterar Lukas Lundin.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924
Nyhetsbyrån Direkt


Africa Oil Corp. - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -