EU-TOPPMÖTE
INGEN LÖSNING FÖR GREKLAND I DAG - MERKEL (NY) (Direkt)

2015-03-19 15:39
(Tillägg: från stycke åtta)

BRYSSEL (Direkt) Ingen kan vänta sig en lösning för Greklands problem på torsdagskvällen eller på måndag.

Det sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon anlände till förmötet för den europeiska konservativa partigruppen (EPP) på torsdagen, uppgav tyska UD.

Hon syftade på mini-toppmötet om Grekland vid EU-toppmötet på torsdagskvällen och hennes möte med den grekiske premiärministern Alexis Tsipras i Berlin på måndag.Grunden för en överenskommelse måste vara uppgörelsen i eurogruppen den 20 februari, sade hon.

Bara ett samspel mellan solidaritet, det vill säga nödlån, och Greklands egna ansträngningar kommer att lösa problemen, fortsatte Angela Merkel.

Belgiens premiärminister Charles Michel sade när han anlände till EU-toppmötet att han kommer att protestera mot att diskussionen om Grekland hålls bland en mindre grupp aktörer.

"Vi har inte gett Tyskland och Frankrike något mandat att tala för Belgien", sade han.

Han var dock övertygad om att en lösning kommer att hittas för Grekland till slut.

Frankrikes president Francois Hollande sade att Grekland måste respektera sina åtaganden, de som slogs fast i eurogruppens möte den 20 februari.

"Jag vill att Grekland stannar kvar i euroområdet. Det stämmer att Grekland valde en ny regering, men man har likväl åtaganden", sade han.

På frågan om vad han tycker om att Greklands parlament på onsdagen antog ett åtgärdspaket för att bekämpa fattigdomen - utan att konsultera övriga euroländer sade han:

"Jag chockeras inte av att Grekland gör saker för de fattiga. Det som chockerar mig är att de inte beskattar de rika mer", sade Francois Hollande.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -