OPUS
PAKISTANKONTRAKT EN DÖRRÖPPNARE I ASIEN - VD (Direkt)

2015-02-06 14:08

STOCKHOLM (Direkt) Det kontrakt som bilprovningsföretaget Opus slutit i Pakistan är bolagets första i Asien, men förhoppningen är att dörrarna till regionen nu öppnats.

Det säger vd Magnus Greko till Nyhetsbyrån Direkt.

Möjligheterna till fler kontrakt är enligt honom goda, både i Pakistan och i Asien i övrigt, även om konkurrensen är tuff. Marginalmässigt får Opus kompensation för den högre risk ett avtal i ett politiskt instabilare område innebär.

"Vi har arbetat med den här upphandlingen i fyra år i hård konkurrens med stora internationella aktörer. Jag tror att det var avgörande att vi kunnat erbjuda den absolut senaste tekniken, vilket också gett oss möjlighet att offerera konkurrenskraftiga priser", säger han.

Opus meddelade i veckan att bolaget tilldelats en 20-årig bilprovningskoncession i den pakistanska delstaten Punjab, omfattande en halv miljon fordon och närmare 1 miljon besiktningar om året. I avtalet ingår möjligheter till förlängning med ytterligare totalt tio år.

Bolaget ska bygga bilprovningsstationer samt utbilda och certifiera de tekniker som ska utföra besiktningarna. Ett dotterbolag ska etableras med "hundratals" anställda. Mark och byggnader hyrs i stor utsträckning från den pakistanska staten, till "mycket förmånliga villkor".

De sammanlagda intäkterna över en 20-årsperiod uppskattas till 150 miljoner dollar, drygt 1,2 miljarder kronor.

"Vi har monopol på bilinspektion under kontraktsperioden och avgifterna är indexerade till inflationen. Marginalen är om något bättre än i våra övriga kontrakt, vilket reflekterar den högre risken", säger Magnus Greko.

Minst lika viktig som kontraktet i sig är dock att Opus debuterar i Asien. Bolaget är sedan tidigare verksamt i Europa, Nord- och Sydamerika.

"Det här projektet blir något av ett referensprojekt. Vi lär oss mycket själva och om det blir lyckat kommer det att hjälpa oss med marknadsföringen i regionen i övrigt", resonerar Opuschefen.

Stora möjligheter kan dock även finnas i Pakistan. Det just bekräftade avtalet gäller bara kommersiella fordon som lastbilar, bussar, taxi och till och med trehjuliga så kallade tuk-tuks.

"Nästa steg för Pakistan blir att införa obligatorisk besiktning även av privatfordon och då handlar det om en marknad som är kanske tio gånger så stor. Eftersom vi då redan är på plats bör vi ligga bra till för att få ett sådant kontrakt", säger Magnus Greko.

Att driva verksamhet i Pakistan blir alltså en ny erfarenhet för Opus. Särskilt orolig för säkerhetsläget är Opuschefen dock inte.

"Oroligheterna förekommer mest i de västra delarna av landet. Generellt har säkerhetsläget förbättras under de senaste åren", säger han.

Ett problem är dock korruptionen, inte minst inom det rättsväsende som ska se till att fordonsägarna faktiskt besiktigar sina fordon.

"Korruptionen är en utmaning. Nu har man dock infört nya regler som innebär att ägarna inte ska kunna förnya registreringen av sina bilar utan godkänd inspektion", säger Magnus Greko, som gärna lyfter fram vikten av Pakistans stora satsningar på trafiksäkerhet, modern infrastruktur och energi.

Opus inleder verksamheten i Pakistan med tre större besiktningsstationer i delstatshuvudstaden Lahore under 2015. Därefter följer ett dussintal regionala anläggningar och ett större antal mobila stationer. Vid mitten av 2016 beräknas verksamheten vara i full gång.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -