OPUS
NYA REGLER COLORADO SÄNKER INTÄKTER MED 40 MLN KR - VD (Direkt)

2015-01-14 14:52

STOCKHOLM (Direkt) Den amerikanska delstaten Colorados beslut att kräva en första bilbesiktning först sju år efter försäljningstillfället, i stället för som tidigare fyra år, innebär minskade intäkter med omkring 40 miljoner kronor för bolagets del. Den exakta effekten på resultatet är dock ännu oklar.

Det säger vd Magnus Greko till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det handlar om en minskning av besiktningsvolymen om cirka 212.000 bilar årligen, vilket ska jämföras med de ungefär 1,2 miljoner besiktningar vi gör. Totalt ger det ett intäktsbortfall på drygt 40 miljoner kronor", säger han och påpekar att färre besiktningar också innebär lägre kostnader.

Opus omsättning uppgick under fjolårets nio första månader till 1.063 miljoner kronor.

Colorados beslut ökar dock trycket på Opus att minska kostnaderna. Detta har redan skett genom att vissa fordon bara genomgår ett enklare besiktningsförfarande, utan att Opus intäkter påverkas. Därtill väntar ytterligare åtgärder.

"Vi vill givetvis minska den negativa effekten så mycket som möjligt. Det är något vi jobbar kontinuerligt med, genom löpande effektiviseringsarbete. Hur stor nettoeffekt det blir på resultatet vet vi inte i dag", säger Magnus Greko.

Coloradokontraktet är alltjämt lönsamt.

"Det är mycket lönsamt, ett av de mesta lönsamma programmen vi har", säger Opuschefen.

Opus resultat har under fjolåret också påverkats negativt av det omfattande arbetet med att införa ett nytt it-system i hela den svenska verksamheten. Den tunga delen av arbetet är nu avslutat.

"Det mesta arbetet gjordes i september och oktober i fjol, vilket ledde till att vi inte kunde besiktiga lika många bilar som tidigare och därför tappade lite marknadsandelar. Nu fungerar systemet, men det återstår fortfarande en hel del intrimning. Successivt under året kommer vi att kunna dra nytta av de möjligheter det nya systemet har", säger Magnus Greko.

Opus marknadsandel i Sverige var i stort sett oförändrad på 27,5 procent i november, jämfört med oktober, enligt statistik från Transportstyrelsen.

Opus marknadsandel låg därmed kvar på den lägsta nivån sedan mätningarna började i november 2012. Genomsnittet under 2013 uppgick till 30,5 procent.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -