OPUS
HAR TAGIT ÖVER 50% AV HYRESMARKNADEN I KALIFORNIEN - VD (Direkt)

2015-01-14 14:52

STOCKHOLM (Direkt) Bilbesiktningsbolaget Opus har tagit över hälften av marknaden för uthyrning av kontrollutrustning i Kalifornien. Resultatet överträffar med råge de förväntningar bolaget hade när den nya affärsmodellen lanserades.

Det säger vd Magnus Greko till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det finns 7.500 till 8.000 besiktningsstationer i Kalifornien och vi har hittills fått mer än 4.100 kontrakt. Vi hade varit nöjda om vi fått kanske en tredjedel av detta", säger han.

De verkstäder som vill vara med i besiktningsprogrammet har fram till den 9 mars på sig att köpa eller hyra utrustning, varför ytterligare kontrakt kan komma att skrivas.

"Det är svårt att säga hur långt vi når, men jag hoppas på en liten bit till", säger Magnus Greko.

Hyreskontrakten löper tills vidare, utan bortre gräns. De anslutna verkstäderna kan inte säga upp kontrakten för att byta till en konkurrent, utan endast om delstaten skulle sluta med avgaskontroller eller om verkstaden skulle upphöra med bilbesiktning.

Framgången med införsäljningen förklarar Opuschefen med bekvämlighetsaspekten.

"Det är enkelt för certifierade verkstäder. När de skrivit kontrakt står vi för maskinutrustning, installation och support. Dessutom står vi för finansieringen", säger han.

Nackdelen med modellen, ur Opus synvinkel, är att den binder mycket kapital. Initialt måste bolaget dessutom betala ut provisioner till säljarna, innan intäkterna börjar synas i Opus egna böcker.

"Det innebär att vi får ett negativt ebitda-resultat de första kvartalen. När provisionerna väl är betalda vänder det dock snabbt uppåt. Det är väldigt fina marginaler i de här kontrakten", fortsätter Magnus Greko.

Bonusen till säljaren betalas normalt ut när kunden betalat tre månaders hyresavgifter. Provisionen motsvarar ungefär just tre månaders intäkter per kontrakt. Under det andra kvartalet i år bör majoriteten av provisionerna ha betalats, låter vd:n förstå.

Nästa fas i Kaliforniens upphandling av bilbesiktningstjänster inleds i mars, när de cirka 3.000 så kallade Star-stationer som också besiktigar äldre bilar ska köpa eller hyra utrustning.

"Många av de här stationerna har utrustning som är 15 år gammal, eller äldre, och vi är de enda som lanserar ny utrustning nu. Vi hoppas att så många som möjligt ska välja hyresavtal för sina uppgraderingar", säger Opus vd.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -