OLJA
CITI SPÅR PRIS NORDSJÖOLJA 63 DOLLAR/FAT 2015 (Direkt)

2015-01-05 09:59

STOCKHOLM (Direkt) Citigroup spår att det genomsnittliga priset på Nordsjöolja kommer att skrivas till 63 dollar per fat med ett intervall om 55-70 dollar i år. Risken är dock på nedsidan.

För 2016 spås ett snittpris om 70 dollar. Tidigare prisprognos var 80 samt 85 dollar per fat för 2015 respektive 2016.

Det framgår av en oljeanalys daterad den 4 januari.

Investmentbanken lyfter fram tre huvudsakliga faktorer inför 2015 - den amerikanska skifferrevolutionen, Saudiarabiens vägran att ge ifrån sig marknadsandelar till andra producenter och en svag världsekonomi.

Citigroup spår vidare att oljemarknaden kommer att stärkas från och med andra halvåret i år, efter ett halvår av ytterligare svaghet, då producenter från såväl oljekartellen Opec som utanför kartellen kommer att minska sitt utbud. Dessutom kommer efterfrågan på olja att öka tack vare det lägre oljepriset och högre än väntad BNP-tillväxt.

Dock höjer banken ett varningens finger för ett andrahandsscenario - att Brent-oljan kretsar kring 55 dollar per fat i år och att oljemarknaden först når sin jämvikt under nästa år, fast då spås snittpriset i stället till 73 dollar per fat.

Citigroup oroar sig främst för geopolitiska konsekvenser av det fallande oljepriset såsom kraftigt minskande intäkter för Opec-länderna. Länder som Ryssland, Iran, Nigeria och Venezuela nämns vidare som osäkerhetsmoment på den geopolitiska kartan på grund av det halverade oljepriset.

På måndagen sniffade Brentoljan nästan på 55 dollar-strecket, vilket den inte gjort sedan i maj 2009. I somras noterades den till nästan 116 dollar som högst.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -