BÖRS
ROBOTHANDLAREN VIRTU VÄRDERAS TILL 15 MDR I NY AFFÄR (Direkt)

2014-12-08 12:37

STOCKHOLM (Direkt) Börsernas så kallade högfrekvenshandlare har kritiserats hårt i både media och från högsta politiska håll. Det hindrar inte Singapores investeringsfond från att köpa in sig i en av de största tradingjättarna. Bolaget värderas till över 15 miljarder kronor.

Temasek, Singapores statsägda investeringsfond, betalar enligt Wall Street Journal 200 miljoner dollar, drygt 1,5 miljarder kronor, för 10 procent av amerikanska Virtu. Säljare är riskkapitalbolaget Silver Lake.

Virtu är inte vilken fondkommissionär som helst. Bolaget handlar på över 200 marknader runt om i världen, bland annat på Stockholmsbörsen, och lönsamheten är hög och jämn. Under de 1.238 handelsdagarna fram till och med slutet av 2013 visade bolaget förlust bara en enda dag. Nettoresultatet landade på 182 miljoner dollar och intäkterna på 665 miljoner för helåret 2013.

Virtu siktade tidigare i år på en börsnotering, i vilken bolaget avsåg att hämta in 200-250 miljoner dollar. Planerna lades dock på is sedan kritiken mot högfrekvenshandeln tilltagit och inte minst amerikanska myndigheter som SEC diskuterat behovet av ökad reglering och översyn.

Bolagets vd, Doug Cifu, vill inte säga om ett nytt försök ska göras nästa år, men säger till WSJ att Temaseks investering är ett "tecken på förtroende".

Kritiken mot högfrekvenshandlarna mynnar ofta ut i att dessa skaffar sig orättvisa fördelar gentemot vanliga fonder, bland annat genom att placera sina datorer i omedelbar närhet till börserna och genom att kunna handla på information innan den når resten av marknaden.

Från Temaseks sida visas ingen oro över kritiken. Andelen i Virtu ses som en investering i en värld där elektronisk handel blir allt mer dominerande.

"Det bekymrade oss inte att börsintroduktionen stoppades på grund av kontroverserna runt högfrekvenshandeln. Vi är långsiktiga investerare och kortsiktigt brus har ingen effekt på oss", säger en talesman för Temasek.

Temasek ägs av staten Singapore, men agerar oberoende av politiskt inflytande. Bolagets investeringar uppgår till motsvarande närmare 1.300 miljarder kronor.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -