TESLA
FÖRSÄLJNINGSVOLYMER OCH NY MODELL I FOKUS 3 KV (Direkt)

2014-11-05 14:58

STOCKHOLM (Direkt) När elbilstillverkaren Tesla lägger fram sin delårsrapport sent på onsdagskvällen svensk tid är det inte så mycket resultat som intresserar analytikerna, utan vad grundaren och vd:n Elon Musk kan komma att säga om utvecklingen framöver. Särskilt det officiella målet om 35.000 levererade bilar under 2014 står i fokus.

Andra nyckelpunkter är målet om en årlig produktionstakt på 100.000 bilar vid slutet av 2015, utvecklingen av nästa bil - Model X - och bygget av en ny "gigafabrik" i Nevada.

Av halvårsrapporten i juli framgår att Tesla planerat att tillverka 9.000 bilar och sälja 7.800 av dem i det tredje kvartalet. Om bolaget inte tvingats till en uppgradering av produktionsanläggningen skulle produktionen kunnat nå 11.000 fordon och försäljningen 9.500, har Elon Musk förklarat.

"Baserat på kommentarer från ledningen tror vi att bolaget nått sitt mål", skriver Deutsche Bank inför rapporten, enligt The Street.com.

En artikel i Wall Street Journal har dock ifrågasatt Teslas försäljningsmål och varnat för att försäljningen kan ha minskat med 26 procent under årets nio första månader. Elon Musk har via Twitter svarat att försäljningen under september varit rekordhög globalt, med en ökning på 65 procent i Nordamerika jämfört med samma månad i fjol.

Att september var en stark månad innebär emellertid inte nödvändigtvis att resten av kvartalet varit det, påpekar Bank of America. Målet om 35.000 bilar kräver en rejäl försäljningsökning till drygt 13.000 bilar under årets sista kvartal under förutsättning att målet för tredje kvartalet infrias, konstaterar banken.

Av stort intresse är också hur det går med nästa modell, en måsvingeförsedd SUV känd som Model X, som ska lanseras under våren 2015.

"Vi letar efter kommentarer eller ledtrådar om en möjlig försening i lanseringen eller produktionen av fordonet", skriver Morgan Stanleys analytiker.

Ytterligare en punkt på analytikernas agenda är den "gigafabrik" som bolaget bygger utanför Reno i Nevada. Fabriken är ett måste för att Tesla ska kunna massproducera den kommande Model 3, som ska kosta hälften så mycket som dagens modeller.

För att den ekvationen ska gå ihop måste även priserna på batterier fortsätter att falla. En förutsättning är att ledande batteriproducenter vill investera i gigafabriken, skriver Marketwatch.

Hittills har bara japanska Panasonic skrivit på, men fler investerare är enligt Elon Musk intresserade. Totalt väntas fabriken kosta i storleksordningen 5 miljarder dollar, över 37 miljarder kronor.

Tesla väntas rapportera ett kvartalsresultat om -0:01 dollar per aktie (0:12), enligt Factsets prognossammanställning.

Rapporten väntas på onsdag kväll, efter de amerikanska börsernas stängning.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -