SCA
ANALYTIKER FÖRSIKTIGA INFÖR 1 KV, FOKUS PÅ KINA (Direkt)

2014-04-25 09:15

STOCKHOLM (Direkt) Efter ett överlag framgångsrikt fjolår hamnade hygienjätten SCA:s gloria en smula på sned sedan det underliggande resultatet för det fjärde kvartalet visat sig understiga förväntningarna. Marknaden blev då påmind om riskerna förenade med global expansion, inte minst i länder som Kina. I år har aktien följdriktigt backat cirka 6 procent på en börs som stigit ett par procent.

När det nu drar ihop sig till årets första delårsresultat tar analytikerna inte till några överord.

"Vi är lite försiktiga inför SCA:s kvartalsrapport, då flera orelaterade faktorer verkat mot företaget", skriver till exempel DNB Markets.

Hit räknar bankens analytiker bland annat försvagade valutor i tillväxtländer, en sviktande mjukpappersmarknad i Kina och högre kostnader för insatsvaror.

Kollegorna på SEB Equities lyfter fram att hygienverksamheten säsongsmässigt normalt är svagare under årets första kvartal och varnar också för att den amerikanska vinterkylan kan ha haft en negativ effekt på försäljningen till storförbrukare.

En av förklaringarna till fjolårets bleka avslutning för affärsområdet Personliga hygienprodukter var en svagare utveckling för barnblöjor i Kina och Ryssland.

Bolaget lanserade nya produkter tillsammans med förvärvade Everbeauty, men tvingades att köpa tillbaka existerande varor i en utsträckning som inte var förutsett. Problemen sades vara i allt väsentligt åtgärdade under årets inledning, men analytikerna vill gärna få det bekräftat.

"Vår fokus kommer att vara på Personliga hygienprodukter och barnblöjor i Kina", slår Danske Bank fast.

En annan osäkerhetsfaktor är hur mjukpappersmarknaden i Kina egentligen mår. Majoritetsägda dotterbolaget Vindas kvartalsrapport levde inte upp till förhoppningarna och marginalerna krympte, påpekar DNB. Vinda inkluderas från och med i år i SCA:s siffror.

I vanlig ordning vill analytikerna också gärna höra att de många spar- och synergiprogrammen löper som de ska.

Enligt SME Direkts sammanställning av 14 prognoser väntas ett justerat rörelseresultat om 2.680 miljoner kronor och en marginal på 11,0 procent. Justerad vinst före skatt väntas uppgå till 2.410 miljoner.

Rapporten väntas på tisdagen den 29 april, klockan 8.00. En telefonkonferens för media och analytiker börjar klockan 10.00.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


SCA B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -