RÄNTOR/VALUTOR
KRONAN LITE STARKARE TROTS MJUKT RB-PROTOKOLL (Direkt)

2014-04-24 16:27

STOCKHOLM (Direkt) Kronan stärktes lite medan svenska räntor sjönk i linje med utlandet på torsdagen efter ett väntat mjukt protokoll från Riksbanken. Euron pendlade fram och tillbaka mot dollarn under dagen, medan Europaräntorna vände nedåt på eftermiddagen.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 1,52 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioårsräntan stängde 2 punkter lägre till 2,03 procent.

Riksbankschef Stefan Ingves konstaterade enligt protokollet från mötet i april att den expansiva penningpolitiken och konjunkturförstärkningen talar för att inflationen mätt med KPIF börjar stiga mot slutet av 2014 och bli nära 2 procent under senare delen av 2015.

Skulle det här scenariot inte inträffa har Riksbanken, enligt Stefan Ingves, ett nytt och ganska annorlunda läge att ta ställning till när bilden klarnat längre fram. Han sade att konjunkturförbättringen och de ljusa utsikterna för hushåll och företag bidrar till att Riksbanken borde inta ett "vänteläge".

Riksbankens beslut i april handlade om huruvida revideringarna av inflationsprognosen var tillräckliga för att motivera en omedelbar reporäntesänkning. Efter mycket om och men landade vice riksbankschef Per Jansson i att de inte var det.

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley sade att det för hennes del endast krävs måttliga nedrevideringar i inflationsbedömningen framöver för att hon ska stödja "en ökad penningpolitisk stimulans". Detta under förutsättning att successiva åtgärder vidtas för att stärka motståndskraften i både hushåll och banker.

Vice Riksbankschef Martin Flodén uttryckte oro över att Riksbankens inflationsprognos ligger högre än andra bedömares, dels på grund av att inflationen legat klart under målet de senaste tre åren, dels på grund av förtroendet för penningpolitiken.

För inflationsmålets trovärdighet är det viktigt att de långsiktiga inflationsförväntningarna förblir förankrade kring två procent.

"Men för företagens pris- och lönebeslut är förväntningarna på kortare horisonter förmodligen viktigare", sade Martin Flodén.

Anna Råman på Nykredit tyckte att Riksbanksprotokollet var mjukt i tonen och stödde synen om en räntesänkning i juli. Enligt henne signalerar protokollet en extremt liten tolerans även mot mindre nedåtriktade överraskningar i inflationen och hon ser en räntesänkning i juli som nära på avgjord.

"Fokus kommer utan tvekan att ligga på spot-inflationen de kommande månaderna och på faktorer som påverkar spot-inflationen på kort sikt. All annan information kommer att hamna i bakgrunden", skrev Anna Råman i ett kundbrev. Hon tillade att eftersom den nedåtriktade överraskningen i mars var brett baserad så räknar Nykredit inte med mycket av en vändning de kommande månaderna.

"Följaktligen räknar vi med en räntesänkning med minst 25 punkter vid julimötet. Protokollet i dag stödjer definitivt denna syn", skrev Anna Råman.

Knut Hallberg, Swedbank, tror dock inte att Riksbanken sänker med mer än 25 punkter eftersom makrodatan kommer att fortsätta att förbättras under våren.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson tycker också att protokollet var mjukt, kanske ännu mjukare än de räknat med.

"Protokollet visar att Riksbanken var rätt nära att sänka räntorna redan i april. Det finns några nyckelsiffror inför julimötet, men som vi ser det är det klart att Riksbanken kommer att sänka räntorna i juli", enligt honom.

Danmarks nationalbank höjde på eftermiddagen sin inlåningsränta med 15 punkter till 0,05 procent, och lämnade därmed den negativa inlåningsräntan för första gången sedan 2012. Styrräntan lämnades oförändrad på 0,20 procent.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 111,2 i april, jämfört med 110,7 i mars. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit till 110,4, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Index över det aktuella läget steg till 115,3 i april från 115,2 föregående månad, väntat var 115,6, medan index över förväntningarna om framtiden steg till 107,3 från 106,4, väntat var 105,8.

Commerzbanks Ralph Solveen konstaterade att de tyska företagsledarna för närvarande vägrar att låta någonting förstöra deras goda humör.

"Nyckelfaktorn var att företagen var mer optimistiska om framtiden trots Ukraina-krisen och den tilltagande diskussionen om utsikterna för den kinesiska ekonomin. Detta tyder på att den tyska ekonomin kommer att fortsätta växa märkbart under andra kvartalet", skrev analytikern i ett kundbrev.

Både Ralph Solveen och Nordeas Jan von Gerich påpekade att det kommer att vara nästa veckas inflationssiffror som blir mer avgörande när det gäller ECB:s nästa drag.

Från Ukraina kom uppgifter om att den ukrainska armén dödat upp till fem separatister och Rysslands president Vladimir Putin varnade för "allvarliga konsekvenser".

USA-räntorna steg och dollarn stärktes efter statistik som visade att orderingången på varaktiga varor steg mer än väntat i mars, +2,6 procent istället för väntade +2,0 procent. Exklusive transport var ökningen 2,0 procent, väntat +0,6 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

RDQ Economics noterade att orderingången var mycket starkare än väntat i mars, speciellt i kärnserien exklusive transporter, och att ordertillväxten verkade vara brett baserad, med snabbast uppgångar för datorer och elektronik.

Deutsche Banks USA-ekonomer noterade att det faktum att trenden för varaktiga varor stärktes då kvartalet fortlöpte ger mer bevis för att vädret var en nedtryckande faktor för den ekonomiska aktiviteten.

Samtidigt publicerades veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa som steg mer än väntat förra veckan till 329.000, mot en väntad uppgång från preliminära 304.000 till 315.000.

Även fyraveckorssnittet steg, medan det totala antalet personer som fortsatte att få bidrag var det lägsta sedan i december 2008.

RDQ Economics tonade ned värdet av statistiken och hänvisade till svårigheter med säsongsjustering i samband med påsken.

Ytterligare en positiv amerikansk nyhet var att Bloombergs konsumentförtroende steg till sin näst högsta nivå sedan januari 2008.

Men sedan USA-börserna öppnat nedåt gick luften ur och räntorna vände nedåt, vid svensk stängning var den tioåriga USA-räntan oförändrad på 2,69 procent.

På valutamarknaden stärktes euron först mot dollarn efter förmiddagens IFO-utfall, men tappade efter att ECB-chefen Mario Draghi i ett tal i Amsterdam sagt att ECB kan behöva öka nivån på den penningpolitiska ackommoderingen om inflationsutsikterna på medellång sikt hotar att få återhämtningen att spåra ur.

Detta skulle kunna trigga ett mer brett baserat program för tillgångsköp, enligt ECB-chefen.

På eftermiddagen fick dollarn först stöd av USA-statistiken, men vid svensk stängning hade en del av uppgången gröpts ur och euron handlades kring 1:381 mot dollarn, jämfört med 1:384 vid svensk stängning på onsdagen.

Dollarn tappade till 102:18 mot yenen, från 102:28 på onsdagen.

Kronan var stabil kring 6:57 mot dollarn och stärktes 1,5 öre till 9:08 mot euron.

Den nya zeeländska dollarn stärktes på bred front efter att landets centralbank RBNZ, helt enligt förväntningarna, höjt sin styrränta.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -