NEW YORK
RAPPORTER VÄGDES MOT UKRAINA-ORO, DJIA OFÖR (Direkt)

2014-04-24 22:29

STOCKHOLM (Direkt) Med stöd av en generellt stark rapportskörd steg USA-börserna, som alltjämt är nära rekordnivåer, på torsdagen. Samtidigt bidrog händelseutvecklingen i Ukraina till viss försiktighet.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde oförändrat på indexnivån 16,502 samtidigt som det bredare S&P 500 gick upp 0,2 procent till 1.878. Nasdaq Composite avancerade 0,5 procent till 4.148.

Omsättningen uppgick till 660 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,1 miljarder på Nasdaq.

"Kvartalsrapporterna inför handeln var skapliga, speciellt från tekniksektorn, men motstånd kommer från att vi haft sex starka dagar innan. Det är en överköpt situation, varför vi fick se en del vinsthemtagningar", sade Joe Bell, aktieanalytiker på Schaeffer's Investment Research, till Bloomberg News.

Apples rapport överträffade analytikernas förväntningar på nästan samtliga punkter och vid sidan av de starka siffrorna aviserade bolaget även om ett utökat återköpsprogram och en aktiesplit.

Apples stängde 8,2 procent högre.

Även Facebook rapporterade intäkter och resultat som var över prognoserna, men aktien backade ändå 0,8 procent.

Utvecklingen inom Dow Jones tyngdes av teleoperatörerna AT&T och Verizon som föll 1,2 respektive 2,4 procent. Trots det kom Verizon med en kvartalsrapport som var något över förväntningarna.

I storbolagsindexet var Caterpillar längst upp när aktien avancerade 1,9 procent. Maskintillverkaren redovisade ett justerat resultat per aktie för det första kvartalet som var klart över marknadens prognoser

Efter stängning rapporterade Microsoft ett resultat per aktie om 0:68 dollar för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Analytikernas förväntningar var 0:63 dollar. Aktien var upp 0,4 procent inför rapporten och fortsatte avancera i efterhandeln.

Även Amazon.com redovisade efter stängning, och levererade ett resultat i linje med förväntningarna och intäkter strax över. Här steg aktien 3,9 procent under ordinarie handel, och likt i fallet ovan klättrade aktien i efterhandeln.

General Electric uppgavs vara i förhandlingar om att köpa franska Alstom för cirka 13 miljarder dollar. Alstom skrev dock i ett pressmeddelande att bolaget inte blivit informerade om något offentligt uppköpserbjudande. General Electrics aktie steg 0,2 procent medan Alstom rusade på Parisbörsen.

Från torsdagens statistikagenda var antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd något fler än väntat under föregående vecka, samtidigt som orderingången på varaktiga varor steg mer än väntat för mars.

Händelsutvecklingen I Ukraina var även i centrum efter nya uppgifter om nya sammandrabbningar.

Ukrainas militär uppgavs ha dödat "upp till fem" militanter i separatistkontrollerade staden Slavjansk i östra Ukraina, samtidigt har Ryssland inlett militärövningar nära Ukrainska gränsen.

Rysslands president Vladimir Putin sade att användandet av våld i Ukraina kommer att få konsekvenser, och påpekade att om Ukraina använde våld mot sitt eget folk är det ett brott.

På räntemarknaden sjönk räntan på en amerikansk tioårig statsobligation 1 punkt till nivån 2,69 procent.

Martin Hedengren +46 8 51 91 79 11
Nyhetsbyrån Direkt


Verizon Communications - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -