ELECTROLUX
USA, BRASILIEN OCH VALUTOR I FOKUS - ANALYTIKER (Direkt)

2014-04-23 16:21

STOCKHOLM (Direkt) Electrolux aktie har letat sig tillbaka till den nivå som gällde före kursfallet som utlöstes av bokslutskommunikén i slutet av januari. Inför fredagens delårsrapport är de största frågetecknen utvecklingen i Nord- och Latinamerika, vilket också var de två affärsområden som resultatmässigt avvek mest på nedsidan sist det begav sig och pressade vinsten tillsammans med valutaeffekter.

Några av de frågor som är i fokus inför vitvarubolagets rapport, enligt analytikerkommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av:

* Vitvarumarknaden i USA utvecklades svagt i januari och februari men ryckte upp sig i mars. Vilken påverkan hade det dåliga vädret och vad går eventuellt att tillskriva en underliggande försämring? Kommer Electrolux justera prognosen att vitvarumarknaden väntas växa 4 procent 2014?

* Vad säger Electrolux om Latinamerika? Bolaget hoppas så här långt på en oförändrad efterfrågeutveckling på den brasilianska vitvarumarknaden det första halvåret 2014 och en ökning med låga ensiffriga tal under det andra halvåret. Av den totala omsättningen inom affärsområdet Latinamerika står Brasilen för ungefär två tredjedelar.

* Behåller Electrolux sin syn på Europa? Bedömningen hittills är att efterfrågan på vitvaror kommer att vara något positiv under 2014.

* Valutapress. Electrolux uppgav i samband med bokslutskommunikén, inte minst mot bakgrund av brasilianska realens utveckling, att den negativa valutaeffekten på bolagets rörelseresultat bedömdes bli 450-500 miljoner kronor det första kvartalet. Vad blir facit och med nuvarande valutakurser, vad ligger i korten för kommande kvartal?

* Priser. Bedömningen från januari är en prisdeflation på ungefär 1,5 procent i Europa under innevarande år. I USA höjde Electrolux priserna i januari och även i Brasilien väntas prisökningar börja märkas under det första kvartalet.

* Kinalanseringen. I Kina intensifierades lanseringen av det nya produktsortimentet mot slutet av fjolåret och fortsättning följer även under 2014.

Electrolux rörelsevinst, exklusive jämförelsestörande poster, väntas enligt SME Direkt uppgå till 559 miljoner kronor i det första kvartalet (720).

Rapporten släpps ungefär klockan 8.00 fredagen den 25 april och en telefonkonferens inleds klockan 9.00.

Mats Torgander +46 8 5191 7915
Nyhetsbyrån Direkt


Electrolux B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -