SHAMARAN
ATRUSH UNDERVÄRDERAT, MÖJLIGT FÖRVÄRVSOBJEKT- PARETO (Direkt)

2014-03-28 10:19

STOCKHOLM (Direkt) Oljeprospekteringsbolaget Shamarans enda tillgång, det kurdiska Atrushfältet där bolaget äger en femtedel, är undervärderat av marknaden.

Det menar Pareto Securities i en dagfärsk köpanalys med riktkurs 3:70 kronor.

Investmentbanken menar att fältet så som det ser ut i dag, och mot bakgrund av det väntas tas i produktion i början av nästa år, bör värderas till 3:20 kronor per aktie.

Analysen understryker även att Shamaran kursutvecklingsmässigt har gått sämre än sina jämförelsekollegor i den aktuella regionen såsom norska DNO och brittisk-turkisk Genel Energy under det senaste året.

Emellertid borde alla tecken som pekar på att utvecklingen av Atrush-fältet följer den fastslagna planen innebära en omvärdering av Shamaran, enligt Pareto.

Dessutom är Lundin-sfärens bolag ett tänkbart förvärvsobjekt för större oljebolag som vill in i den eftertraktade kurdiska regionen.

Beträffande den politiska situationen i området väljer banken att ha en ljus syn där ett avtal mellan de båda antagonisterna - den kurdiska regionregeringen, KRG, och centralregeringen i Bagdad - kan nås inom de kommande månaderna - alltså före den förväntade produktionsstarten av Atrush-fältet.

Vid 10.15-tiden på fredagen handlades Shamaran-aktien till 2:64 kronor, en uppgång om nästan 3 procent för dagen.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924
Nyhetsbyrån Direkt


ShaMaran Petroleum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -