NEXAM
BASF-AVTAL ÖPPNAR FÖR STOR OMSÄTTNING PÅ SIKT - VD (Direkt)

2014-02-10 17:11

STOCKHOLM (Direkt) Det avtal med BASF om kommersialisering av Nylon 66-plast med tvärbindare som Nexam aviserade på måndagen kan ge miljardomsättning på många års sikt för plastkomponentbolaget, med bruttomarginaler kring 50 procent.

Det säger Nexams vd Per Palmqvist Morin till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

"Om vi räknar med att BASF blandar vår tvärbindare i all sin Nylon 66-plast, något som är möjligt rent teoretiskt, har de 10-15 procent av marknaden på 1,5 miljoner ton årligen", börjar han.

"Om vi sedan antar en additiv-halt på 1 procent som exempel, och att vi på sikt penetrerar 10 procent av Nylon 66-marknaden, blir vår del 1 procent gånger 150.000 ton, det vill säga 1.500 ton eller 1.500.000 kilo additiv. Vi tar cirka 2.000 kronor per kilo i dagsläget, så det blir en omsättning på 3 miljarder kronor, men över tid kommer produktens pris att sjunka", säger han.

Han understryker även att exemplet är ett räkneexempel och inte ska betraktas som en prognos, samt att additivhalten i plasten skiljer sig mycket mellan olika sorters plastdetaljer, från en halv och upp till några enstaka procent.

Är det rimligt att tänka sig en penetration på 10 procent?

"Inte generellt men det är möjligt i vissa specialområden, och kanske på tio års sikt eller så", säger Per Palmqvist Morin och nämner sedan att Nexam arbetar med andra spelare på andra nylonsorter.

"Bara nylonkomponentmarknaden kan bli väldigt väldigt stor för oss, men det görs inte över en natt."

Bruttomarginalen för Nexam uppgår med de i sammanhanget låga volymer som BASF förbundit sig att köpa för att behålla sin ensamrätt till 30-40 procent, men ska kunna ökas till 50 procent om volymproduktionen kommer i gång, säger Per Palmqvist Morin.

Nästa skede för nylonprojektet är att BASF ska testa den nya produktfamilj det är fråga om hos kund. Den plast som är utrustad med tvärbindaradditiv är dyrare per kilo, men poängen är att den kan användas på ställen där vanlig plast inte kan användas, eller där annan dyrare plast i dag används, alternativt där applikationen görs med mer plast för att utstå designkraven.

Tror du att BASF kommer att blanda i era ingredienser i all sin Nylon 66?

"Nej jag tror inte att våra tvärbindare går in i all deras Nylon 66 men det kan bli en ny spännande nylonfamilj för dem."

Nylon 66 används bland annat i de plastdetaljer som finns som kåpor runt turboaggregat och annat under motorhuven i bilar, och utanför bilsektorn används plasten som kåpor runt elskåp.


Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt




Nexam Chemical Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -