NEXAM
PET-SKUMTILLVERKARE KAN BLI BREAKEVEN-KUND 2014 - VD (Direkt)

2013-11-25 11:47

STOCKHOLM (Direkt) En PET-skumstillverkande kund till plastkomponentbolaget Nexam förbereder för tester i reguljär produktion före årsskiftet, och har meddelat att de vid lyckade resultat kommer att kommersialisera till flera stora applikationsområden.

Det framgår av vd-ordet i Nexams niomånadersrapport, och till Nyhetsbyrån Direkt säger vd Per Palmqvist Morin att mycket pekar på att kunden kan komma att stå för en väsentlig försäljningsökning för förlustbolaget.

"Den världsledande PET-skumstillverkaren har meddelat ytterligare lyckade tester i sin pilotanläggning. Detta har stärkt deras engagemang och ökat deras insatser i projektet och de förbereder nu för test i reguljär produktion under sista kvartalet 2013. De har meddelat att vid lyckade resultat kommer kommersialisering att ske till flera stora applikationsområden", skriver Per Palmqvist Morin.

"Kunden är fortsatt väldigt på, och kör större tester nu än de vi berättade om i halvårsrapporten", säger han till Nyhetsbyrån Direkt, och bedömer att PET-skumsprojektet är det av Nexams olika projekt som har störst potential under närtid.

"Vi hoppas att testerna ska vara klara under det fjärde kvartalet, och vi har indikativt sagt att PET-skumstillverkaren kan bli en breakeven-kund för oss under nästa år", säger Per Palmqvist Morin. Han förklarar att det innebär en omsättningstakt på kring 70 miljoner kronor, eftersom Nexam har en "burnrate" på cirka 2,5 miljoner kronor per månad eller 30 miljoner kronor per år, och marginalen för Nexam är ungefär 50 procent.

"Vi räknar med breakeven på månadsbasis i slutet av 2014", preciserar han, "och sedan lär det komma mer från kunden efter en gradvis uppskalning."

Det kan jämföras med Nexams försäljning hittills i år: 840.000 kronor. Per Palmqvist Morin säger sig dock stå fast vid tidigare försäljningsprognos för i år:

"Vi sade 2-3 miljoner kronor under 2013 inför listningen på First North", säger han.

"Tanken från kunden är att köra ut det här på marknaden så fort de är klara med sina tester, men vi får se: det är ju kunden som styr. Men det är deras syfte", fortsätter han och berättar om positiva indikationer som Nexam har fått angående hur testerna går.

"Om de inte är 100 procent klara med testerna före årsskiftet fortsätter de under nästa år", spår han, och säger sedan att utfallet av testerna inte är helt binärt:

"Det kommer inte att vara etta/nolla; vi tror att vi kommer att sälja till dem under nästa år."

PET-skum används som kompositmaterial i sandwichkonstruktioner för främst vindkraftverk, men även för flygplan, och materialet är därtill på väg in i bilar enligt Per Palmqvist Morin. Ratosägda Diab, som är baserat i Laholm en bit från Nexams hemstad Lund och vars nya vd liksom Nexam har en bakgrund i Perstorpkoncernen, har angränsande verksamhet. Andra aktörer i branschen är schweiziska 3A Composites och tyska Armacell.

Nexams rörelseförlust ökade under kvartalet till 6,2 miljoner kronor från 3,8 miljoner kronor under samma period i fjol. Omsättningen minskade till 337.000 från 447.000 kronor under kvartalet.

Nexams aktie hade vid lunchtid på måndagen handlats upp 0,8 procent.


Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt



Nexam Chemical Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -