Star Vault
Delårsrapport 2021-01-01 till 2021-03-31 STAR VAULT AB (publ) (Cision)

2021-05-17 08:35

Sammanfattning av delårsrapport
Första kvartalet (2021-01-01 – 2021-03-31)
    Nettoomsättningen uppgick till 2 508 938 (327 007) SEK.
    Resultatet efter finansiella poster uppgick till 1 178 891 (-895 854) SEK.
    Resultatet per aktie uppgick till cirka 0,04 (-0,00) SEK.
    Soliditeten uppgick till cirka 91,4 (86,7) %.

Definitioner

    Resultat per aktie: Periodens resultat dividerat med 303 242 078 aktier per 2021-03-31. 
    Soliditet: Eget kapital dividerat med totalt kapital.
    I parentes ovan beskrivs motsvarande period föregående år.
    Med ”Star Vault” eller ”bolaget” avses Star Vault AB (publ).

VD Henrik Nyström har ordet
Star Vault vänder till vinst. Och detta innan Mortal Online 2 gått persistent live. Nu fokuserar vi på att polera spelupplevelsen och få in det sista vi behöver för att kunna ta steget mot persistent release, vilket bedöms ske under nästa kvartal. Det är framför allt värdefull input från spelare som vi jobbar med. T ex att få ”housing”-systemet på plats – spelare kan då enkelt bygga hus och städer samt även göra det mysigt invändigt – allt för att få nöjda spelare som vill stanna kvar i spelet länge. 
Jag bedömer att vi nu står i en spännande brytpunkt för att skapa något fantastiskt med Mortal Online 2 som bolagets motor och har börjat utvärdera hur Star Vault kan växla upp och skapa mervärden för såväl spelare som aktieägare från en lönsam plattform. 
För er som vill följa Mortal Online 2:s löpande utvecklingsarbete kan jag rekommendera att gå med i spelets kanal på Discord - en inbjudan finns att hämta på https://discord.com/invite/mortalonline. Du behöver ha ett Discord-konto för att kunna gå med i kanalen, vilket är gratis och har en enkel registreringsprocess. 
Henrik Nyström
VD, Star Vault AB (publ)

Väsentliga händelser under första kvartalet 2021

    Star Vault meddelade den 7 januari utfallet i den under perioden avslutade företrädesemissionen. Nyemissionen omfattade 14 387 718 aktier (varav 83 333 A-aktier) till en teckningskurs om 0,35 SEK per aktie. Tjugo gamla aktier berättigade till teckning av en ny aktie. Teckning av aktier med och utan företrädesrätt löpte under perioden 15 december till 30 december 2020. Intresset var stort och totalt efterfrågades det aktier för 23 101 345,80 SEK. 
    Star Vaults VD kommenterade Mortal Online 2:s stresstest den 29 mars och meddelade samtidigt att testet förlängts. Sammanfattningsvis beskrevs testet som ett mycket lyckat event med värdefull feed-back från positiva testdeltagare. Samtliga 40 000 nycklar för att delta i stresstestet tog snabbt slut. Inget särskilt svårlöst upptäcktes under testet och att servrarna över lag uppvisade väldigt god stabilitet. Därtill lyftes det fram spelarnas vilja att hjälpa till. Star Vault hade erhållit ca 1,7 MSEK i spelardonationer där majoriteten av spelarna även aktivt bidrar till att testa beta-versionen så den skall kunna bli än bättre. 

 Väsentliga händelser efter periodens utgång

    Star Vault meddelade den 20 april att det förlängda stresstest hade avslutats. Testet gick långt över förväntan och bolaget hade inte förväntat sig att få så pass stort tryck och positiva spelarrecensioner redan vid den tidpunkten - då testet främst hade fokus på spelserverns funktionalitet och begränsningar och inte själva spelupplevelsen. En överväldigande majoritet som deltagit i stresstestet var av åsikten att Mortal Online 2 är fantastiskt roligt, unikt och spännande med en enorm potential för framtiden. Cirka 3 MSEK i spelardonationer kom in under stresstestet.

 

Omsättning och resultat
Omsättningen under första kvartalet 2021 har ökat kraftigt och uppgår till 2 508 938 kr i jämförelse med 327 007 kr för jämförelseperioden. Periodens rörelseresultat uppgår till 1 179 205 (-895 854) kr. 
 
Investeringar och avskrivningar
Bolaget har under kvartalet aktiverat sina utgifter för utveckling. Utvecklingsutgifterna under kvartalet uppgår till 1 650 (841) Tkr. De under perioden aktiverade utvecklingsutgifterna skrivs av under 5 år med start då kommersialisering sker. De aktiverade utvecklingsutgifterna under kvartalet avser främst utgifter för nyutveckling av spelet Mortal Online 2.
Finansiell ställning och likviditet
Den 31 mars 2021 uppgick bolagets likvida medel till 5 497 466 (1 133 023) kr. Soliditeten var 91,4 (86,7) %. Bolagets egna kapital uppgick till 15 201 384 (7 371 167) kr. Kassaflödet för perioden uppgick till 4 757 172 
(-1 344 409) kr.
Styrelsen bedömer att befintlig kassa tillsammans med den prognosticerade marknadsutvecklingen och den under perioden avslutade nyemissionen förväntas kunna täcka det kommande likviditetsbehovet för de kommande tolv månaderna. 
Kort om Star Vault
Star Vault är ett spelutvecklingsbolag baserat i Malmö. Bolaget utvecklar och marknadsför ett onlinespel, med namnet Mortal Online, inom genren Massively Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG). Bolaget är i senare delen av utvecklingsfasen av en ny förbättrad version av Mortal Online (Mortal Online 2) samt har spelet Mortal Royale i s k early acess på Steams plattform i en PC-version. Mortal Royale kommer att dra nytta av mycket av det utvecklingsarbete som görs för Mortal Online 2 och kommer därför att färdigställas och lanseras efter att lanseringskandidaten för Mortal Online 2 färdigställts. Därtill har Star Vault utvecklat VR-spelet Kitten’d som saluförs via bland annat PlayStation, Oculus och Steam. 
Mortal Online / Mortal Online 2
Mortal Online är ett datorrollspel som utspelar sig i en fantasyvärld fylld av mytiska väsen såsom trollkarlar, häxor, alver och jättar. Spelet innehåller spelstrategier som till exempel ekonomi, hantverk, utmaningar spelare emellan och även regerande av landområden. Medan många onlinespel på marknaden har en linjär spelidé, där spelet i princip är färdigspelat när din spelkaraktär har utfört alla uppdrag och har nått den högsta nivån, fokuserar Mortal Online istället på interaktion mellan spelarna. I Mortal Online finns ingen färdig ”spelplan” att följa. Det är istället upp till var och en att använda sin egen fantasi för att spela spelet. Du kan själv välja vad du vill sysselsätta dig med och det finns därmed fler möjligheter och hållbarheten blir större. Spel av den linjära typen är betydligt vanligare och har större konkurrens än spel som Mortal Online. Affärsmodellen för Mortal Online består huvudsakligen av månadsabonnemang. Till detta läggs så kallad mikrobetalning, det vill säga olika föremål eller egenskaper som spelaren kan köpa till utöver månadsabonnemanget. Utöver detta kan spelaren i mån av intresse göra så kallade donationer, där syftet ofta är att stödja utvecklingen av en viss egenskap eller ett föremål som alla i spelet kan ha nytta av. En förutsättning för att bli framgångsrik är att ha många spelare som vill vara med och spela under en längre tid. Det som gör modellen intressant är att kostnaderna för driften ökar i betydligt lägre takt jämfört med intäkterna, när mängden spelare ökar. Medlemmarna i forumet för Mortal Online får kontinuerligt information om spelet och många kommer med synpunkter och kommentarer för att göra spelet bättre. Star Vault ser stort värde i denna användarbas för sin kommande lansering av den förbättrade och uppdaterade versionen av spelet, Mortal Online 2, som planeras gå persistent live under nästa kvartal.
Kort om spelmarknaden
Den samlade försäljningen av spel och spelkonsoler i världen uppgår till mångmiljardbelopp och förväntades vara värd ca 165 miljarder dollar 2020. Lättillgängligheten är viktig för enklare/casual spel. Ett hardcorespel som Mortal Online vänder sig till en trogen grupp av spelare som spelar i många år på en global marknad. Två exempel på spel av samma karaktär som Mortal Online är Ultima Online som var det första spelet inom MMORPG i fantasygenren och EVE Online som kom senare. Det är Bolagets bedömning att denna nisch i spelmarknaden är betydligt mindre konkurrensutsatt jämfört med många andra delar av branschen. Historiskt har Star Vaults intäkter huvudsakligen kommit från västerländska marknader (Europa och Nordamerika – med USA som enskilt största marknad) och bedömningen är att detta inte kommer att förändras inom överskådlig framtid i den engelska versionen. Med Mortal Online 2, som kommer att göras tillgängligt på flertalet ytterligare språk, bedöms det även möjligt att skapa marknadsnärvaro på flertalet andra stora marknader. Enskilda marknader domineras av USA och Kina som står för cirka en tredjedel vardera.  (källor: NewsZoo, Star Vault).
Aktien 
Star Vaults B-aktie är upptagen till handel på NGM Nordic SME. Nordic Growth Markets NGM AB (NGM) är en av de ledande nordiska börsoperatörerna med mer än 30 års erfarenhet som en dedikerad partner för tillväxtbolag. Genom sina marknadsplatser i Sverige, Danmark, Finland och Norge tillhandahålls handel i mer än 15 000 instrument som aktier, obligationer, AIF:er och derivat. NGM är ett helägt dotterbolag till Börse Stuttgart Group, en av Tysklands största marknadsplatser för privatpersoner. 
Per den 31 mars 2021 uppgick antalet aktier i bolaget till 303 242 078, varav 1 749 999 är A-aktier, som inte är listade. Aktiens kvotvärde uppgår till 0,01 SEK. A-aktien har röstvärde 10 och B-aktien har röstvärde 1. Bolagsstämma den 12 mars 2020 beslutade att ge ut 24 000 000 teckningsoptioner riktat till ledande befattningshavare och nyckelmedarbetare. Teckningsoptionerna berättigar till nyteckning av en ny aktie vardera under inlösenperioden 1 juli-30 augusti 2021 till en teckningskurs om 0,1386 SEK. Bolaget har inga andra utestående optionsprogram. 
Risker 
Styrelsen bedömer att den prognosticerade marknadsutvecklingen tillsammans med den nyligen avslutade företrädesemissionen kommer att kunna täcka det kommande likviditetsbehovet för de kommande tolv månaderna. Det kan dock inte uteslutas att ytterligare likviditet kan behövas på grund av tillväxt eller andra ändrade marknadsförutsättningar. Gällande riskfaktorer i övrigt hänvisas till Bolagets senaste fastställda årsredovisning.  
Principer för delårsrapportens upprättande
Bokslutskommunikén har upprättats i enlighet med Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna
råd (K3). Redovisningsprinciperna är oförändrade gentemot föregående år.

Granskning av revisor
Delårsrapporten har ej varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Kommande finansiella rapporter
2021-08-16: Halvårsrapport
2021-11-15: Delårsrapport 3
2022-02-17: Bokslutskommuniké 2021    

Avlämnande av delårsrapport
Malmö, den 17 maj 2021 
Star Vault AB (publ) 
Styrelsen

För ytterligare information, vänligen kontakta
Henrik Nyström, VD
info@starvault.se


Star Vault B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -