Nordic Credit Rating: NCR bekräftar kreditbetyget 'A-' på Sparbanken Rekarne AB; utsikterna stabila (MFN)

2019-12-10 14:35

Nordic Credit Rating (NCR) bekräftar det långsiktiga kreditbetyget 'A-' på Sparbanken Rekarne AB (SpR). NCR bekräftar också 'N-1+' som kortfristigt betyg.

Kreditbetyget tar hänsyn till att NCR bedömer sannolikheten för stöd från Swedbank AB (Swedbank), som äger 50% av SpR, som hög. Betyget återspeglar även den relativt starka marknadspositionen i hemmamarknaden norra Södermanland (Eskilstuna-Strängnäs) och den goda kapitaliseringen relativt jämförbara banker. Samarbetet med Swedbank stärker även synen på intjäning, produktutbud, marknadsposition och finansiering.

"Banken fortsätter att växa genom att behålla en högre andel av lånen i egen balansräkning istället för att förmedla dem vidare till Swedbank," säger Sean Cotten, NCRs analytiker för banken. "Under det senaste året har bankens intjäning inte genererat kapital i takt med att tillgångarna växt. Vi förväntar oss dock att banken stärker sin kapitalsituation under 2020 samtidigt som de ökar kostnadseffektiviteten."

På grund av att intjäningen är lägre än förväntat har NCR valt att sänka sin bedömning av riskfaktorn intjäning till 'bbb+' från 'a', dock utan påverkan på det långsiktiga kreditbetyget.

Utsikterna för kreditbetyget är stabila, då NCR förutsätter att den nära relationen till Swedbank kvarstår och att tillväxten i den lokala marknaden fortsätter att vara positiv även om konjunkturen viker.

Ladda ner vår uppdaterade analys av Sparbanken Rekarne AB här:
https://nordiccreditrating.com/issuer/sparbanken-rekarne

För mer information, kontakta gärna:
Sean Cotten, +46 732 324 378, sean.cotten@nordiccreditrating.com
Geir Kristiansen, +47 907 845 93, geir.kristiansen@nordiccreditrating.com

Metodiken som användes för detta betyg är NCRs Financial Institutions Rating Methodology, publicerad 14 augusti, 2018 samt NCRs Rating Principles, publicerad 16 september 2019. För en mer omfattande regulatorisk beskrivning, vänligen se den fullständiga rapporten som kan laddas ner på nordiccreditrating.com/ratings-research/research.

Om oss

Nordic Credit Rating AS är ett kreditvärderingsinstitut med huvudkontor i Oslo och kontor i Stockholm. Företaget utfärdar kreditbetyg på företag och finansiella institut inom Norden och baserar sina analyser på lokala insikter. Nordic Credit Rating är registrerat hos den Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA).


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -