Micropos Medical
Prisbelönt RayPilot®-publikation på ESTRO-kongressen i Wien (Aktietorget)

2014-04-17 08:01

Som tidigare tillkännagetts ställde Micropos ut RayPilot® på ESTRO-kongressen i Wien under föregående vecka. För Micropos var årets ESTRO en mycket lyckad kongress, inte bara utifrån ett utställningsperspektiv utan även vetenskapligt. Två vetenskapliga arbeten där RayPilot använts presenterades under dagarna i Wien.

Från Århus Universitetssjukhus tilldelades Thomas Ravkilde utmärkelsen ESTRO-Jack Fowler University of Wisconsin Award för sina studier kring dynamisk MLC tracking; Real-time dose reconstruction during volumetric modulated arc therapy with dynamic MLC tracking, där RayPilot använts för att styra linjäracceleratorns multibladskollimator (MLC) vilket i praktiken innebär att få strålen att följa tumören under pågående behandling.

Det är andra gången som Århus Universitetssjukhus arbete med RayPilot har belönats med en utmärkelse, under ESTRO-kongressen i Barcelona 2012 fick de ESTRO Best Young Physics Award tillsammans med Sydney Medical School. Århus Universitetssjukhus har arbetat med RayPilot sedan 2010 och leds av Per Rugård Paulsen i samarbete med Sydney Medical School. Tillämpningen är ännu inte i kliniskt bruk. Jack Fowler var en föregångare inom radiobiologi för strålbehandling, dvs. hur kroppens celler reagerar på strålning. Jack Fowler Award är en mycket prestigefylld utmärkelse inom området.

Även Humanitas Gavazzeni i Bergamo med sjukhusfysikern Alessandro Vai och kollegor presenterade en vetenskaplig poster som beskrev resultat från användning av RayPilot: Real-time intrafraction target motion evaluation in prostate cancer radiotherapy using a temporary-implanted wired electromagnetic transmitter: influence on treatment margins. Postern har tidigare presenterats på det Italienska fysikermötet AIFM i november 2013, att den även antogs till ESTRO visar på betydelsen av detta arbete. Syftet med studien var att utvärdera intrafraktionella prostata rörelser (rörelser av prostata under pågående behandling) och bedöma dess påverkan på behandlingsmarginalerna. Ett diagram i postern visar att RayPilot har registrerat organrörelser i realtid på över 1,5 cm under pågående behandling. Slutsatsen är att då intrafraktionell rörelse inkluderas kommer behandlingsmarginalen att behöva ökas med18% och därmed bör intrafraktionell rörelse tas i beaktning, speciellt vid hypofraktionerade behandlingsprotokoll.

- Under 2013 presenterades inte mindre än åtta publikationer där RayPilot använts. Dessa publikationer samt de senaste som presenterats på årets ESTRO speglar verkligen intresset för realtids-positionering vid behandling av prostatacancer. Klinikerna ser nu att tekniken finns och då både vill och vågar man minska dosen till frisk vävnad (marginalen) och höja dosen per fraktion för att minska behandlingstiden. På sikt ger det vinster med minskade biverkningar för patienten och minskade kostnader för hälso- och sjukvården. Det speglas också i det ökade intresset för RayPilot från både kliniker och andra tillverkare av strålbehandlingsutrustning, säger docent Bo Lennernäs vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Akademien.


För ytterligare information kontakta:
Tomas Gustafsson, VD på Micropos Medical AB (publ), 031-772 80 99

Om Micropos Medical AB (publ):
Micropos Medical AB (publ) (www.micropos.se) utvecklar och säljer framtidens produkter för precisionsbehandling av cancer. Bolagets första produkt RayPilot® är inledningsvis avsedd för att säkerställa en förbättrad strålbehandling av prostatacancer. Med en högre precision kan man på ett säkert sätt fokusera strålningen på prostata och öka stråldosen vilket därmed kan ge en ökad möjlighet till en botande behandling samtidigt som vanligt förekommande biverkningar kan minska och behandlingstiden kortas. RayPilot® kan liknas vid ett GPS-system och består av tre delar; sändare, mottagarsystem och mjukvara. RayPilot® systemet är CE-certifierat och därmed godkänt för Europeisk användning. Bolaget är listat på AktieTorget under aktiesymbolen MPOS.

Välkommen att följa Bolaget på www.facebook.com/microposmedical eller följ pressreleaser om Bolaget på www.mynewsdesk.se sök efter Micropos och välj prenumerera.

  Se nyheten från Micropos Medical


Micropos Medical - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -