Beowulf
RMG publicerar ny uppdaterad studie över järnmalmsfyndigheterna Kallak och Ruoutevare (Aktietorget)

2011-10-12 08:14






Studien visar att om Kallakfyndigheterna uppgår till 600 miljoner ton så skulle gruvans livslängd kunna uppgå till 60 år. Det betyder att om bruttointäkter för Kallak hamnar på 91 USD per ton fob per ton skulle de totala intäkterna för gruvans livslängd uppgå till 23 miljarder USD.

Återbetalningstiden för Ruoutevare till 2 år från 3,1 år som en följd av en prognos om högre marknadspriser på järnmalm.

De totala driftskostnaderna för gruvdrift, bearbetning, administration, transporter och investeringar beräknas uppgå till 46 USD per ton i Ruoutevare och 43,50 USD vid Kallak.

Styrelsen för Beowulf Mining (AIM: BEM; Aktietorget: BEO), det på AIM och Aktietorget handlade mineralprospekteringsbolaget, av Raw Materials Group (RMG), ett svenskt oberoende företag som arbetar med studier inom mineralsektorn, emottagit en uppdatering av den tidigare konceptstudien avseende uppdatering på järnmalm och den kommersiella konsekvenser som detta har på Kallak och Ruoutevare projekten.

De ekonomiska prognoser som bygger på en förenklad kassaflödesanalys och olika pris-och antaganden avseende kostnaden för en potentiell dagbrottsdrift. De huvudsakliga preliminära ekonomiska slutsatserna i den av RMG uppdaterade studien avseende dagbrottsgruvor i både Ruoutevare respektive Kallak är:

Ruoutevare
* Bruttointäkter på cirka 9.07 miljarder USD för Ruoutevare vid en gruvdrift om 15 år med en extraktion på 10 miljoner ton per år vid ett "högt" marknadspris om 126 USD per ton FOB för järnmalmskoncentrat, och cirka USD 6.34 miljarder USD räknat på ett "lågt" marknadspris om 88 USD per ton FOB för järnmalmskoncentrat
* De totala driftskostnaderna för 15 års gruvdrift estimeras uppgå till 2.98 miljarder USD med en total kapitalkostnad om 0.8 miljarder USD.
* RMG:s ekonomiska modell visar på en pay-off tid på projektets investeringar på 2.0 år vid det av RMG högre prognosticerade marknadspriset och på 3.6 år vid det av RMG lägre prognosticerade marknadspriset.

Kallak
* Bruttointäkter på cirka 8.44 miljarder USD för Kallak vid en gruvdrift om 15 år med en extraktion på 10 miljoner ton per år vid ett "högt" marknadspris om 133 USD per ton FOB för järnmalmskoncentrat, och cirka USD 5.82 miljarder USD räknat på ett "lågt" marknadspris om 91 USD per ton FOB för järnmalmskoncentrat
* De totala driftskostnaderna för 15 års gruvdrift estimeras uppgå till 3 miljarder USD med en total kapitalkostnad om 0.88 miljarder USD.
* RMG:s ekonomiska modell visar på en pay-off tid på projektets investeringar på 2.4 år vid det av RMG högre prognosticerade marknadspriset och på 4.7 år vid det av RMG lägre prognosticerade marknadspriset.

Som i alla aspekter av gruvutvärdering, finns det en rad inbyggda osäkerheterna i tolkningen av de geologiska och tekniska data och de ekonomiska faktorerna. Alla uppskattningar som har gjorts av RMG representerar endast deras preliminära professionella bedömningar. RMG fullt uppdaterade konceptuella studie förväntas slutföras och publiceras senare i år efter detefter den oberoende maiden JORC resursuppskattningen för Kallak.

Clive Sinclair-Poulton, styrelseordförande i Beowulf kommenterade: "Sedan 2010 RMG studien har priserna på järnmalm ökat precis som det tonnage vi tror att vi har i Kallak och Ruoutevare. Denna kombination visar den kommersiella styrkan i vår järnmalm och behovet att utveckla dem ytterligare."

Dr Jan Ola Larsson, teknisk direktör i Beowulf kommenterade: "RMG: s ekonomiska indikationer på våra fyndigheter av järnmalm är mycket positiva. Med stark och stabil långsiktig prognos över priset och efterfrågan på järnmalm kommer de flesta av våra ansträngningar kommer att inriktas på vidareutveckling av våra fyndigheter"

Dr Jan Ola Larsson (fil. kand, PhD, DIC), har granskat och godkänt den tekniska informationen i detta pressmeddelande kan i egenskap av en kvalificerad person, som krävs enligt AIM regler. Dr Larsson är teknisk direktör i bolaget och har över 30 års erfarenhet av arbete med naturtillgångar.

RMG, Raw Materials Group, grundades 1990, och är ett av Europas ledande oberoende företag som arbetar med mineralekonomi och mineralstrategier. Sedan 2002 har RMG förberett underlagen till den årliga rapport av järnmalmsmarknaden som publiceras av UNCTAD Trust Fund Project. På senare år har RMG publicerat marknadsstudier över järnmalmsgruvor i Sverige, Finland och Ryssland samt identifierat en rad potentiella uppköpsobjekt avseende järnmalmsfyndigheter i Latinamerika och Afrika för en rad olika stålföretag.

London, 2011-10-12
För ytterligare information
Beowulf Mining Plc
Clive Sinclair-Poulton, Styrelseordförande Tel: +353 (0)85 739 2674

Strand Hanson Limited
Matthew Chandler / Simon Raggett Tel: +44 (0) 207 409 3494

Alexander David Securities Limited
David Scott Tel: +44 (0) 207 448 9820

Lothbury Financial Services Limited
Gary Middleton / Michael Padley Tel: + 44 (0) 207 868 2010

Eller besök http://www.beowulfmining.net


Beowulf Mining Plc (AIM: BEM; Aktietorget: BEO), är engagerat i prospektering och utveckling av malmförekomster i norra Sverige. Prospektering sker främst av koppar, guld och järn. Från och med helt nyligen sker utveckling och prospektering även efter molybden. Beowulf Mining äger Sveriges största inmutningar av molybden vilket gör att bolaget har en stark fokus gentemot stålindustrin. Utöver detta är Beowulf Mining innehavare av tre av Skandinaviens största obearbetade järnmalmsfyndigheter.




  Se nyheten från Beowulf





Beowulf Mining SDB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -