Rottneros
Rottneros - Produktionsstörningar tyngde Q1-resultatet (Penser Access)

2024-04-26 08:00

Bra leveranser, högre försäljningspriser, men kraftigt fall i produktionen
Q1-resultatet påverkades kraftigt negativt av produktionsstörningar i Vallviks Bruk på grund av den stränga vinterkylan och vissa andra enskilda störningar. Produktionen föll med 15% y/y, vilket påverkade EBIT negativt med cirka 30 mkr. Nettoomsättningen sjönk med 3% y/y, rensat för slipmassavolymer som inte längre ingår i produktportföljen. Efterfrågan på massa var god och försäljningsvolymerna, exklusive slipmassa, ökade med 9%. Rottneros Bruk satte nytt produktionsrekord i kvartalet, +13%, för CTMP-massa. Massapriset steg med 12% i USD-termer q/q, vilket tillsammans med högre leveranser ökade omsättningen med 8% q/q. EBIT var 5 mkr (49) och det operativa kassaflödet var 60 mkr (104). Investeringar uppgick till 82 mkr och kan hänföras till utökad kapacitet, förnybar energi och underhållsinvesteringar.

Massacykeln har starkt momentum
Återhämtningen av Rottneros underliggande lönsamhet började redan i Q1, bortsett från produktionsstörningen. Den europeiska massaefterfrågan var +7% i jan-feb y/y, Rottneros viktigaste marknad. En stark efterfrågan i kombination med låga producentlager ger stöd för en fortsatt prisuppgång och vi räknar med att massapriset stiger till USD 1 550 per ton i maj eller juni, + 24% sedan årsskiftet. Vi utesluter inte heller ytterligare prisökningar från denna nivå givet hur stark den global massamarknad är just nu. Vi förväntar oss ett signifikant positiv lönsamhetbidrag från den nya CTMP-kapaciteten som startar upp i Rottneros Bruk under 2025. Den största risken i lönsamhetsförbättringens magnitud är det fortsatt stigande priset för vedråvara, men detta kan samtidigt också verka som en katalysator för en uthålligare massapriscykel.
 
Värdering och starka finanser ger stöd
Vi lämnar EPS 24e oförändrad, men sänker estimaten för 25-26e mellan 5-11% eftersom vi uppdaterat formen på vårt cykliska scenario. Vi förväntar oss fortsatt en god lönsamhetsåterhämtning under prognosperioden. Vi lämnar vårt DCF-baserade motiverade värde oförändrat på 14-15 kr efter att ha tagit i beaktande investeringarna i produktionskapacitet, förnyelsebar energi och förpackningar. Rottneros har starka finanser med en soliditet på 65% och en nettokassa på 12 mkr. Aktien värderas idag under eget kapital, P/EK 24e 0,9x, vilket är en historisk nivå som skapar en attraktiv risk-reward eftersom vårt positiva vinstscenario bygger på en god volymtillväxt, ett stigande massapris och en stabilisering av höga rörliga kostnader.

Läs den fullständiga analysen, publicerad 26-04-2024 kl. 07:32: https://researchdocs.carnegie.se/research/2024/04/26/rottneros_20240425.pdf
Detta är en betald analys från Carnegie Investment Bank. Läs mer på https://epaccess.penser.se/ 


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

Rottneros - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -