Stockpicker: Sedana Medical – mot nya försäljningsrekord? (Stockpicker)

2023-12-18 11:30

Fram till jul bjuder Stockpicker på en daglig aktieanalys av ett svenskt börsbolag. Analysen har tidigare publicerats exklusivt till prenumeranter på aktietidningen Newsletter. Hela analysen kan läsas på https://www.stockpicker.se/

De senaste veckorna har vi åter fått läsa om stigande dödstal i spåren av snabb spridning av nya covid-19 mutationer. Hur trista nyheterna än är bör de troligtvis gynna bolag såsom Sedana Medical som ju numera har sina sederingsprodukter godkända i de flesta europeiska länder.

Q4 som ju vid sidan om Q1 är klassiska influensakvartal och därmed normalt sett högsäsong för bolaget, kan i år mycket väl leda till nya användningsrekord. Detta i synnerhet som man numera tillhandahåller inte bara enheten (Sedaconda ACD) utan även läkemedlet (isofluran).

De hittills bästa försäljningskvartalen hade bolaget såväl Q4 2020 (omsättning motsvarande 46 Mkr) och Q4 2021 (46,4 Mkr) vilket ju var pandemiåren. Under fjolåret då läget äntligen hade normaliserats omsatte man 35,8 Mkr. Eftersom bolaget har guidat att årets omsättning hamnar i spannet 145-155 Mkr förväntar sig marknaden en försäljning i Q4 omkring 40 Mkr om man utgår ifrån att utfallet landar ungefär i linje av ovan nämnda intervall.

Vi tror att den snabba spridningen av covid-19 kan mycket väl medföra att man når intervallets tak och kanske till och med lyckas överträffa det. Dessutom talar det mesta för att även inledningen på nästa år blir starkt.

Det är inte särskilt länge sedan som vi uppdaterade vår positiva syn för bolagets aktie. Desto roligare att se att kursen sedan dess har ökat med drygt 30 %. Hur vida detta beror på stegrade förväntningar på utfallet i Q4 eller allmänt högre riskvillighet är svårt att avgöra.

Faktum är att kursen hade pressats hårt under oktober och inledningen på november. Det ska därför inte uteslutas att enbart uteblivet säljtryck var skäl nog för kursen att studsa upp likt en nedtryckt badboll under vattenytan.

. . .

Så länge som man inte fått FDA-godkännande är risken i aktien förstås hög eller till och med mycket hög. Normalt sett borde man därför förhålla sig hyggligt skeptisk till möjligheterna. Att vi vågar att se med tillförsikt på framtiden an beror på två faktorer. För det första har den typen av studier lett till godkännanden i Europa, och för det andra har Sedana Medical välfylld kassa efter att ha genomfört kapitalanskaffning när aktiemarknaden stod i zenit.

Vid utgången av september hade man 453 Mkr i likvida medel. Lyckas man med målsättningen att uppnå break even på EBITDA nivå under 2024 på de europeiska marknaderna torde befintligt kapital räcka fram till ett eventuellt godkännande.

Trots den starka kursutvecklingen i ryggen ser vi inte någon anledning att frångå vare sig vår långsiktiga köprekommendation eller för den delen bedömningen att uppsidan kan vara mycket större än vår nuvarande riktkurs om 35-40 kr antyder givet att pusselbitarna faller på plats. Vägen är förvisso fortsatt lång men det sägs ju att den som väntar på något gott…

Hela analysen och eventuellt övrigt material hittas på Stockpickers sajt via direktlänken:
https://www.stockpicker.se/home/analys/sedana-medical-mot-nya-forsaljningsrekord

DISCLAIMER: Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet.
Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.

Vid frågor, kontakta:

Mats Ahlskog, VD Stockpicker AB
Telefon: 08-6620669

Om Stockpicker AB

Stockpicker har levererat aktietips, analyser och nyheter sedan 1997. Vi är ett oberoende analyshus och unika på den svenska marknaden. Vi analyserar aktier och fonder som är värda att äga, både på kort och lång sikt.


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -