Insplorion
Insplorion: Stockpicker intervjuar Insplorions VD Johan Rask (Stockpicker)

2023-11-01 09:00

Vi har idag fått en intervju med Johan Rask, VD på Insplorion som är högaktuella med flera nya kommersiella avtal samt en pågående företrädesemission.

Kan du beskriva Insplorion och Er verksamhet för Stockpickers läsare?

– Insplorion är ett svenskt miljöteknikföretag med en unik och patenterad sensorplattform kallad NPS (NanoPlasmonic Sensing). Tekniken används för att utveckla avancerade sensorer med fokus på vätgasdetektion. Den unika NPS-tekniken ger oss flera konkurrensfördelar, som till exempel snabbhet, specificitet, och möjligheten att fungera utan syrgas.
Dessutom är sensortekniken optisk vilket gör den säker och kan utläsas via fiberoptik. Sammantaget ger allt detta oss möjligheter att möta kundernas behov i en mängd olika applikationer där konkurrenterna har utmaningar.
För att ställa om från fossilbaserade till hållbara energisystem med vätgas är det enormt viktigt med säkerhet och effektivitet, och det är just där Insplorions sensorer kommer in i bilden.
Insplorion grundades 2010 på Chalmers med ambitionen att utveckla och patentera unik sensorteknik för precisionsmätning inom en mängd områden. I fjol togs beslutet att helt fokusera på sensorer för vätgasdetektion. Sedan dess har det gått ganska snabbt. Vi har på mindre än ett år gått från det beslutet till att nu befinna oss i en kommersialiseringsfas med tre avtal på plats inom sjöfart-, flyg- och energisektorn.

Hur ser bolagets affärsmodell ut?

– Vi har som huvudfokus att utveckla vätgassensorer. Vår strategi är att kommersialisera tekniken genom samarbeten med aktörer som snabbt kan integrera våra sensorer i sina egna system. Det innebär att vi inte bara erhåller tidiga intäkter, utan även ”proof of concept”, marknadsbevis och referenser, vilket kan komma att ha stor betydelse för såväl större volymer som ytterligare partnerskap.
Vi säljer även mätinstrument för forskning inom främst vätgasavkänning, batteriforskning, materialutveckling och Life Science. Den delen av verksamheten fungerar samtidigt som ett sätt att validera tekniken och identifiera nya potentiella applikationsområden.

Kan du dela med dig av några specifika framsteg inom er teknologi som särskiljer Insplorion från era konkurrenter? Hur bidrar dessa framsteg till er ledande position på marknaden?

– Våra sensorer skiljer sig från konkurrenter på flera sätt. I huvudsak handlar det om fem viktiga aspekter.

  1. Snabbhet. Vår teknik möjliggör mycket snabb mätning, och tid till handling är viktigt för både säkerhet och effektivitet.
  2. Specificitet. Sensorerna mäter vätgas specifikt, även i närvaro av andra gaser. Detta minskar tex risken för felaktiga larm.
  3. Oberoende av syrgas. Till skillnad mot många etablerade sensortekniker fungerar sensorn i såväl normal luft som i en omgivning utan syrgas. Detta möjliggör applikationer i tex syrefattiga miljöer.
  4. Optisk utläsning. Det ger möjlighet att separera sensorn från elektroniken – vilket dels har betydelse för säkerhet, dels för att med hjälp av optiska fibrer kunna placera sensorer på platser där det är ont om utrymme.
  5. Flexibilitet. Genom att variera nanostrukturen och tex ytskikt ges förutsättningar att kunna anpassa sensorer till olika behov och miljöer vilket ger sensorer som passar i många applikationer över värdekedjan.

De framsteg som Insplorion gjort sedan starten har genererat stort internationellt intresse och det finns över 100 publicerade vetenskapliga artiklar med våra instrument. Det vi ser nu är ett betydligt större kommersiellt intresse. Det visas tydligt i de tre avtal vi tecknade under september inom sjöfart-, flyg- och energisektorn.

Hur ser ni på den globala marknadspotentialen för Insplorions teknologi och hur planerar ni att utöka er närvaro internationellt? Vilka regioner eller marknader ser ni som mest lovande för er verksamhet och varför?

– Vätgasindustrin är på otroligt stark frammarsch. Enligt en rapport från BloombergNEF investerades det 72,6 miljarder dollar i vätgasindustrin globalt under 2022. Det är en ökning med 50 procent jämfört med 2021, men vi ser ytterligare stora investeringar inom vätgasindustrin. Häromveckan presenterade USA:s president, Biden, att sju regionala centrum för vätgas kommer att få 7 miljarder dollar i finansiering i syfte att påskynda produktionen av kostnadseffektiv och ren vätgas i USA.
USA tar helt klart en framträdande position i att främja användningen för vätgas vilket gör det till en mycket stor och lovande marknad för oss. Europa vill dock inte vara sämre och vi ser stora investeringar även här. Exempelvis ingår vi i spetsforskningsprogrammet TechForH2 som leds av Chalmers och där tex Volvo, Scania, Siemens Energy, GKN Aerospace, PowerCell och Rise ingår.

Ni genomför just nu en företrädesemission där ni tar in ca 19,6 MSEK. Vad skall ni använda emissionslikviden till?

– Det stämmer, första steget avser en emission om knappt 20 MSEK och sedan ytterligare upp till knappt 40 MSEK med teckningsoptionen som vi ger ut i samband med denna emission. Vi har valt att erbjuda aktier till en i vårt tycke generöst rabatterad teckningskurs och med de teckningsoptioner man erhåller när man tecknar i denna emission får man möjlighet att teckna ytterligare aktier i mars nästa år till en rabatterad teckningskurs.
Vi har en väldigt stark tro på vår verksamhet och visar det även med att ledning och styrelse tecknar långt över sin pro rata andel i emissionen.
Emissionslikviden ska gå till att fortsatt kommersialisering av våra vätgassensorer, utöka våra pågående projektavtal och kundsamarbeten, skala upp produktionen av vätgassensorer och inte minst vidareutveckla vår sensorplattform.

Vilka är enligt er de främsta skälen till att investera i Insplorion?

– Jag tycker man ska överväga en investering i Insplorion av flera anledningar. Dels har vi en unik teknologi med flera konkurrensfördelar, dels verkar vi på en marknad i enorm tillväxt. Dessutom kommer vi med våra produkter kunna öka säkerheten och därmed påskynda övergången till en hållbar och fossilfri framtid.
Vi ser ett starkt intresse i marknaden från kunder och partners vilket de tre nya avtalen tydligt visar. Dessutom investerar vi som sagt själva i emissionen, vilket visar att vi tror starkt på vår potential.

Avslutningsvis om du blickar framåt 5 år i tiden, hur ser Insplorion ut då?

– Om fem år ser jag Insplorion som en betydande global aktör inom mätning och detektion av vätgas, primärt inom de stora transport-, och energilagringssektorerna. Vi har en stark närvaro och marknadsposition inom flera regioner med lejonparten i USA och Europa. Jag ser att Insplorion då är erkänd som en pålitlig och säker teknikleverantör för att öka säkerheten och effektiviteten i vätgasekonomin och att hela industrin tagit stora kliv mot att göra världen en mer hållbar plats.

Hela intervjun och övrigt material om Insplorion kan läsas på https://www.stockpicker.se/ och via direktlänken https://www.stockpicker.se/home/intervjuer/stockpicker-intervjuar-insplorion

DISCLAIMER: Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet.
Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.

Vid frågor, kontakta:

Mats Ahlskog, VD Stockpicker AB
Telefon: 08-52504762

Om Stockpicker AB

Stockpicker har levererat aktietips, analyser och nyheter sedan 1997. Vi är ett oberoende analyshus och unika på den svenska marknaden. Vi analyserar aktier och fonder som är värda att äga, både på kort och lång sikt.


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

Insplorion - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -