Sensys Gatso Group
Högre i kostnader för att klara tillväxt och vinterväder tynger i närtid - Sensys Gatso Group (Penser Access)

2023-04-27 11:00

Q1 tyngdes av kostnader för att hantera kommande tillväxt och dåligt väder i US
Ökade konsultkostnader för att klara kommande försäljningstillväxt från redan tagna ordrar (ex. Trafikverket 850 mkr) och högre tillväxt i operatörstjänster i US i allmänhet, tyngde resultatet. Bolaget har även drabbats av den hårda vintern i US, vilket minskade trafiken och därmed intäkterna. Försäljningen på 113 mkr var oförändrad från Q1’22, vilket är bra givet den starka försäljningen i Q4’22 och påverkan från vädret. Återkommande Operatörstjänster utgjorde hela 76% av försäljningen, klart högre än bolagets långsiktiga målsättning (60%). EBITDA tyngdes även av de högre kostnaderna och landade på 1 mkr (16 mkr i Q1’22). EBIT uppgick till -9 mkr (+6 mkr i Q1’22).

Lägre prognoser i 2023 och högre riskpremie sänker motiverat värde
Vi justerar våra prognoser för 2023e på grund av väderproblematiken och den temporärt högre kostnadsmassan. Enligt bolaget kommer investeringarna i plattformen, framför allt FLUX programvaran, att öka flexibiliteten och minska anpassningskostnaderna framöver. Vi bedömer därmed att effekten är begränsad i tid. Däremot anser vi att en högre riskpremie är motiverad tills bolaget är igenom den nuvarande investeringsperioden. Vi höjer därför avkastningskravet till 14% (12%). Baserat på detta avkastningskrav sänker vi vårt motiverade värde till 1,15-1,25 kr (1,45-1,55), med ambitionen att återställa avkastningskravet när investeringarna börjar ge avkastning.
 
Vår långsiktiga syn är intakt – transformationsresan fortsätter
Vi bibehåller vår långsiktiga syn att Sensys Gatso är inne i en transformationsresa mot ett högteknologiskt bolag med en stor del stabila och återkommande intäkter. Den starka balansräkningen ger utrymme för den typ av investeringar som bolaget genomför för närvarande. Efterfrågan på trafikövervakningen ökar stadigt, och är en viktig komponent för att skapa ett hållbart samhälle. Når bolaget sin finansiella målsättning (försäljning > 1 mdkr och EBITDA-marginal på >15% 2025) är aktien lågt värderad.

Läs den fullständiga analysen, publicerad 27-04-2023 kl. 08:49: https://docs.penser.se/a/3657/Sensys_Q123.pdf
Detta är ett pressmeddelande från Erik Penser Bank. Läs mer på https://epaccess.penser.se/


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

Sensys Gatso Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -