Izafe Group
INITIERINGSANALYS iZafe: Tillväxtbolag med fokus på säker medicinering (Analysguiden)

2023-02-14 09:15

Analysguiden inleder bevakning av medicinteknikbolaget iZafe med motiverat värde 0,3 kr. En spännande tillväxtresa hägrar och affärsmodellen lockar.

Produktidén kring Dosell kläcktes redan 2006
iZafe är ett Stockholmsbaserat medicinteknik bolag i tidig kommersialiseringsfas som tillhandahåller en läkemedelsrobot som bidrar till minskad risk för felmedicinering, frigör resurser för offentligvården samt ökar patientens självständighet. Under fjolåret förvärvades även mjukvarubolaget Pilloxa, som erbjuder digitala lösningar för patientstöd samt en smart pillerbox. Bolagsgrundandet härleds till 2006 och praktiska erfarenheter från allmänläkare Göran Sjönell som omkring tio år senare lade grunden till läkemedelsroboten Dosell.

Lukrativ affärsmodell & kostnadseffektiv verksamhet
Affärsmodellerna för iZafe samt Pilloxa härleds till abonnemangslösningar, vilket möjliggör för återkommande och förutsägbara intäkter. Försäljningen av Dosell sker via en partneraffär bestående av ett stort nätverk med störst tyngd i Sverige samt Norge. Exponering finns även mot övriga Europa, där tidig säljstart initierats i Italien samt Nederländerna. Läkemedelsroboten erbjuds i två versioner, Dosell 2.0, som främst riktar sig mot kommuner samt en konsumentversion som säljs direkt till privatpersoner via Apoteket AB:s webbsida. Initial lansering av Dosell tampades med produktbrister, vilket satte käppar i hjulen för säljutvecklingen. En ny version lanserades under Q2 2021 och två kvartal senare hade alla inom partnernätverket godkänt den nya versionen. En förbättrad produkt i kombination med mer referensdata från konsumentversionen torde tala för att Dosell har betydligt bättre förutsättningar idag. Även Pilloxas lösningar säljs via partners, däribland via läkemedelsjätten Bayer AG. Partnermodellerna medför att bolaget inte behöver bygga upp en stor säljorganisation, att kostnadseffektivt kunna nå ut till större delar av världen samt att ta del av partnerns lokala expertis. Det innebär på sikt goda förutsättningar för att driva rörelsen med relativt låga kostnader när volymerna ökar.

Inleder bevakning med motiverat värde 0,3 kronor
Givet att iZafe har en knapp försäljning är prognosmakeriet svårt och bör tolkas med försiktighet. Däremot ser vi ett tydligt driv samt behov för svensk vård och omsorg att röra sig mer mot digitala lösningar. Rörelsen är även uppbackad av riktade statliga investeringar. Utöver att bistå till en förbättrad patienthälsa kan det åtnjutas påtagliga tids-samt kostnadsbesparingar från införandet av läkemedelsrobotar för både hemtjänst och sjukvård. Knäckfrågan framåt berör främst penetrationsgraden, alltså är läkemedelsrobotar ett inarbetat koncept år 2025, 2030 eller till och med 2040, samt hur väl Dosell står sig mot marknadsledaren Evondos. I vårt huvudscenario skissar vi på en försäljning om ~75 miljoner kronor fem år framåt i tiden och en långsiktig rörelsemarginal kring 25-30 procent. Ett sådant scenario ger ett rimligt värde något över dagens kursnivåer vid 0,3 kronor. Risken är hög då bolaget har en obevisad affärsmodell samt ett rådande kapitalbehov som kan tillgodoses av teckningsoptioner med lösen i mars.

Ladda ner och läs den fullständiga analysen i PDF-format här:
https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/initieringsanalys-izafe-tillvaxtbolag-med-fokus-pa-saker-medicinering

Om oss

Detta är ett pressmeddelande från Analysguiden – Aktiespararnas uppdragsanalysverksamhet.
Läs mer här: https://www.aktiespararna.se/analysguiden


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

iZafe Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -