Stendörren Fastighet
Analys Stendörren Q1: Tillväxt över prognos (ABG Sundal Collier)

2018-05-16 09:10



• Tillväxt över prognos

• Transaktioner och projekt
• Balansräkning tillåter investeringar

Tillväxt över prognos
För det första kvartalet uppvisade Stendörren hyresintäkter om 127 MSEK (112), vilket var 7% över vår prognos om 119 MSEK. Tillväxten drevs framförallt av en högre snitthyra i fastighetsbeståndet, till följd av det hyrestryck som återfinns i Mälardalsregionen där Stendörren verkar. Nettouthyrningen uppgick till cirka 2 MSEK under perioden. Driftnettot ökade till 78 MSEK (72), motsvarande en överskottsgrad om 61,4% (64,3). Vi hade räknat med 76 MSEK respektive 63,7%. Stendörren lyfter fram högre vinterrelaterade kostnader (snöröjning, värme och el) som översteg ett normaliserat Q1. Därutöver har bolaget en återvunnen kundförlust om 1,4 MSEK som sänkte kostnaderna. Förvaltningsresultatet ökade med cirka 17% y/y till 34 MSEK (29) gentemot vår förväntan om 39 MSEK. Justerat för engångskostnader så uppgick EPS förvaltningsresultat till 1,37 SEK (1,04), 3% sämre än vår förväntan om 1,41 SEK.

Transaktioner och projekt
Sedan Stendörrens transaktionschef tillträdde i augusti 2017 har transaktionstempot eskalerat. Ett intensivt Q4 följdes dock av ett stillastående Q1. Men i mitten på april förvärvades två mindre enheter: en nyproducerad fastighet i Enköping med tillträde i Q4 2018 och en fastighet i Eskilstuna med ett 10-årigt hyresavtal. Nyligen släpptes även nyheten att Stendörren investerar cirka 170 MSEK i två nya bilanläggningar till Hedin Bil. Tillträde väntas under sommaren 2019 och uthyrbar yta är cirka 9000 kvm.

Balansräkning tillåter investeringar
De orealiserade värdeförändringarna i rapporten om 50 MSEK (15) var något mjuka men vi bedömer att vi kommer att få se större värdeförändringar framgent i takt med att snitthyran och därmed kassaflödet förbättras. Vi har reviderat in de senaste förvärven och projektet samt justerat ned överskottsgraden något för innevarande år. Estimatförändringen blir positiv med cirka 2,2% på förvaltningsresultatet på vår prognos för
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic Holding AB - Introduce.se

Stendörren Fastigheter B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -