Opus Group
Kommentar Opus Group Q1: Kraftig marginalexpansion (ABG Sundal Collier)

2018-05-15 10:54


Opus Group publicerade idag sin delårsrapport för Q1 2018. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys. 

Förvärvsbidgrag gav stark top-line
Opus Group redovisar för årets första kvartal en omsättning om 555,6 MSEK (429,0) vilket motsvarar en tillväxt om 29,6 procent Y/Y. Omsättningen slog våra estimat om 511,2 MSEK, en differens om 9 procent. Den starka tillväxten härleds både en god organisk tillväxt om 8,5 % justerat för valutaeffekter och differensen mot våra resultat torde bero på ett större omsättningsbidrag från förvärvade Gordon-Darby än våra initiala prognoser. För årets första kvartal har Opus brutit upp redovisningen i tydligare geografiska segment för ytterligare transparens. Den svenska bilprovningen redovisas nu i Vehicle Inspection Europe och omsättningen uppgick till 148 MSEK, i linje med våra prognoser om 143 MSEK. Det internationella segmentet, nu uppdelat i USA & Asien, samt Latin Amerika, omsatte 355 MSEK. Det för 2018 nya segmentet Intelligent Vehicle Support omsatte 59 MSEK.

Kraftig marginalexpansion
EBITDA redovisades till 100,2 MSEK (71,9) motsvarande en marginal om 18,0 procent (16,8). Våra prognoser låg på 77,0 MSEK med en marginal om 15,1 procent vilka slogs med råge. Även här torde Gordon-Darby bidragit med större delen av marginalexpansionen, något vi i vår inför-rapport kommenterade, om än i något lägre utsträckning. Konsolideringen av förvärvet bör ha skett tidigare än vi trott, och med betydligt bättre marginaler vilket torde förklara differensen mot våra estimat. Generellt sett är årets första kvartal ett av de svagaste för bilprovningen vilket syntes i Europa-segmentet. Glädjande är dock att Autologic, som redovisas inom Intelligent Vehichle Support, bidrog positivt till kvartalets EBITDA. I och med kvartalets stärkta marginaler samt förbättrade omsättning så ligger sannolikt upprevideringar i korten.

På oreviderade prognoser värderas aktien nu

...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic Holding AB - Introduce.se

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -