Nilörngruppen
Inför Nilörngruppen Q1: Svåra jämförelsetal för Nilörn (ABG Sundal Collier)

2018-05-15 12:37

Rapportdatum: Onsdag 16/5 kl. 15.00

Svåra jämförelsetal för Nilörn
I det första kvartalet räknar vi med att omsättningen uppgår till 149 MSEK (159), motsvarande en tillväxt om -6,7% y/y. Förvärvet av HC Etiketter väntas bidra med 1,3% i omsättningstillväxt. Q1 (17) var exceptionellt starkt med en tillväxt om 33% y/y och Nilörn möter således svåra jämförelsetal. Bruttomarginalen, som haft en positiv trend de senaste kvartalen, förväntas öka med 180 bps till 48,0% (46,2). Den stora ökningen beror framförallt på produktmix då bruttomarginalen i Q1 (17) påverkades negativt med mer än en procentenhet (REMe) till följd av en stororder inom förpackningar. God merförsäljning väntas också bidra positivt till bruttomarginalen.

Rörelseresultatet, justerat för 1 MSEK i listbyteskostnader under Q1 2018e (REMe), väntas minska med 26% till 13,0 MSEK (17,5), innebärandes en justerad rörelsemarginal om 8,8% (11,8). Q1  är ett av Nilörns mindre kvartal avseende resultat och det är egentligen Q1 (17) som agerar outlier ur ett historiskt perspektiv. Justerad EPS väntas minska 22,5% y/y till 0,90 SEK (1,16).

Stabil rapport från konkurrenten
Nilörngruppens globala kollega, Avery Dennison (NYSE: AVY) växte under Q1 cirka 3,1% organiskt inom ”Retail brandning & information solutions” vilket är jämförbart med Nilörn. Tillväxten drevs framförallt av en stark utveckling inom RFID-produkter (Radio-frequency identification). Samtidigt uppvisade segmentet fortsatta marginalförbättringar till följd av effektiviseringar i produktionen samt ökade volymer och den justerade rörelsemarginalen var upp 170 bps y/y till 10,2% (8,5). Den globala etikettmarknaden ser således ut att fortsätta i positivt territorium. Avery Dennison har i sitt senaste analytikermöte upprepat sina finansiella mål för affärsområdet där de satsar på att uppnå en omsättnings-CAGR om 3-4% per år fram till 2021 och rörelsemarginalen ska öka till 10-12%, att jämföra med 7,8% under 2016. Avery Dennison hand
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic Holding AB - Introduce.se

Nilörngruppen B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -