Addtech
Kommentar Addtech Q4 (17/18): Solid avslutning på räkenskapsåret (ABG Sundal Collier)

2018-05-15 13:58

Addtech släppte idag sin bokslutskommuniké för det brutna räkenskapsåret 2017/2018. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys. 

9,3% omsättningstillväxt Y/Y – förvärv driver
Addtech avslutade räkenskapsåret med en omsättning uppgående till 2121 (1941), motsvarande en tillväxt Y/Y om 9,3%. Förvärvad tillväxt var den huvudsakliga försäljningsdrivaren och uppgick till 7,0% (9,0% justerat för avyttringar). Organiska tillväxten var 1,0% samt en valutamedvind om 1,3%. Sammantaget var utvecklingen och affärsläget starkt även om svåra jämförelsetal möttes Y/Y, vilket vi flaggade för i inför-utskicket. Särskilt Components och Industrial Process utvecklades starkt Y/Y och var bättre än våra förväntningar, medan Energy som väntat mötte svåra jämförelsetal. Power Solutions uppvisade lägre försäljning dels relaterat avyttring men även organiskt.

På gruppnivå var försäljningen marginellt lägre än estimerat (-2,8%). Vi räknade med 2182 MSEK i nettoomsättning motsvarande en förväntad tillväxt om 12,4%, varav 7,0% förvärv, 3,2% organiskt och 2,2% FX. Avvikelsen mot våra estimat relateras huvudsakligen segmentet Power Solutions vars försäljning minskade 6% Y/Y mot estimerade +8%. Vi räknade med relativt stark organisk tillväxt för segmentet och tydligt nettobidrag från förvärv/avyttringar. Utöver förväntad organisk tillväxt hade vi sannolikt för aggressivt förvärvstillskott avseende Craig och Mobile Controls då indikationerna är att Batteriunionen (avyttrad verksamhet) var i linje. Det ska nämnas att Power Solutions rörelsemarginal om 13,6% (12,1) var mycket stark och överträffade våra förväntningar med 0,9 procentenheter. En naturlig funktion av avyttrade Batteriunionen i kombination med högre marginal från förvärvade Craig. Men sannolikt även en organisk produktmixförbättring som följd av bl.a lägre volym från traditionella batterilösningar till förmån för nya batteriteknologier som uppvisade en posit


...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic Holding AB - Introduce.se

Addtech B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -