Christian Berner Tec
Analys Christian Berner Tech Trade Q4: Förvärvade Zander & Ingeström ger stort avtryck framöver (ABG Sundal Collier)

2018-03-08 10:10


• Omsättning något över förväntan
• Lägre resultat - Norge, produktmix och EO
• Förväntningarna på 2018 är intakta

Omsättningen något över förväntan
Omsättningen för fjärde kvartalet uppgick till 117 MSEK (116) varav organiskt tillväxt om ca 1,5% (estimerat). Mot bakgrund av att en relativt stor andel av orderboken levererades i Q3 (hela 12% organisk tillväxt) väntade vi oss lägre fakturering i Q4. Våra förväntningar var en organisk minskning om 2,5% Y/Y. Förklaringen till avvikelsen mot estimaten var främst högre tillväxt i Finland och delvis i Sverige. Norge var likt Q3 utmanande och som väntat var tillväxten kraftigt negativ. Norge kommer sannolikt stå inför ett antal utmanande kvartal till, men bolaget har tillförsikt i termer av affärsläge och förbättringsarbete. Rapporten föranleder ingen förändrad syn på Norge då estimaten innefattar en långsam återhämtning under andra halvåret 2018.

Lägre resultat - Norge, produktmix och EO-kostnader
Rörelseresultatet kom in på 3,6 MSEK (5,4), innebärande en rörelsemarginal om 3,1% (4,7). Rörelsemarginalen i jämförelsekvartalet avser justerat för EO-kostnader, rapporterad var 3,4%. Resultatet var markant lägre än förväntade 8,0 MSEK respektive en rörelsemarginal om 7,2%. Förklaringen till lägre resultat Y/Y är huvudsakligen relaterat negativt resultatbidrag från Norge och ogynnsam produktmix. Vi förväntade oss att Norge skulle vara förlusttyngt om -1,1 MSEK där det faktiska utfallet var -2,0 MSEK (1,7). Detta förklarar inte hela avvikelsen varpå vi menar att ogynnsam produktmix, projektförskjutning och extraordinära kostnader är en stor delförklaring. Hagastadsordern har tyngt samt att förskjutning av två projekt till Q1 har inverkat negativt. Den justerade bruttomarginalen var 40 bps lägre än estimerat medan övriga kostnader var hela 4,5 MSEK högre än väntat (sannolikt en del ospecificerade kostnader av EO-karaktär).

Förväntningarna på 2018 är intakta
Trots en dämpad avslutning på året är estimatjusteringarna marginella. Förskjutni
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic Holding AB - Introduce.se

Christian Berner Tech... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -