Garo
Analys GARO Q4: Successivt ökande marginaler under innevarande år väntas (ABG Sundal Collier)

2018-03-06 16:45


• Fortsatt stark organisk tillväxt
• Högre resultatutväxling än väntat
• Successivt ökande marginaler under innevarande år

Fortsatt stark organisk tillväxt
I Q4 var omsättningen 238 MSEK (201), motsvarande en tillväxt om 18,6% Y/Y, varav 13,3% organiskt, 6,1% förvärv samt -0,8% i valutamotvind. Nettoomsättningen kom in 3% över estimerade 232 MSEK. Avvikelsen relateras huvudsakligen den organiska tillväxten som överraskade oss markant positivt med 13% Y/Y mot väntade 7%. Tillväxten var inte isolerat till något enskilt område, både per geografi och produktområde uppvisades en balanserad men stark volymtillväxt. Högst rapporterad omsättningstillväxt redovisades i Sverige om 20% Y/Y medan tillväxten i Övriga marknader var 15%. Rensat för förvärv och FX bedömer vi dock att starkast underliggande tillväxt levererades utanför Sverige. Justerat för förvärvsbidrag (Emedius och WEB-EL) uppskattar vi den organiska tillväxten till 11% i Sverige respektive 18% i Övriga marknader (rensat för ofördelaktig valuta). Försäljningstillväxten i Övriga marknader var drivet av stark tillväxt inom byggrelaterade produkter, men även Ladd uppvisade stark tillväxt.

Högre resultatutväxling än väntat
Rörelseresultatet uppgick till 30,9 MSEK (30,3), motsvarande en rörelsemarginal om 13,0% (15,1). Marginalkontraktionen om 210 bps Y/Y relateras ökade kostnader för förstärkt produktutveckling och marknadsorganisation, men även en högre kostnadsbas för produktionspersonal i Polen. Det var väntat att perioden skulle präglas av kostnader för att framtidsäkra och därmed utöka organisationen varpå vi räknade med högre kostnadsmassa och en rörelsemarginal om 11,8%. Avvikelsen relativt våra estimat är huvudsakligen hänförligt högre volym och lägre kostnader för råvaror och förnödenheter, vilket indikerar att produktmixen var mindre materialintensiv än prognostiserat. De operativa kostnaderna var i linje med förväntan. Personalkostnader som andel av försäljningen uppgick till 22,3% (19,9) mot väntade 21,5%, oc


...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Garo - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -