Consilium
Analys Consilium Q4: Renodling genom sannolik avyttring (ABG Sundal Collier)

2018-03-06 08:53


• Svagt kvartal för Safety Engineering
• EBIT sannolikt tyngt av EO
• Oklarheter kring avyttring/avveckling

Svagt kvartal för Safety Engineering
Consilium redovisade en nettoomsättning för kvarvarande verksamhet för det fjärde kvartalet om 364,1 MSEK (402,1) motsvarande en negativ tillväxt Y/Y om 9%. Den negativa nettoomsättningen härleds uppskjutna investeringar från bland annat tankerindustrin samt från olja & gas. Consilium har beslutat att avyttra övrig verksamhet förutom säkerhetsprodukter och säkerhetssystem. Vad bolaget har för avsikt att avyttra är i dagsläget inte kommunicerat, men vi bedömer att det härrör navigationsutrustning inom Marine & Safety och Automation inom Safety Engineering. Vi bedömer att verksamheten som har för avsikt att avyttras/avvecklas är kraftigt förlusttyngd, men att Consilium trots detta sannolikt kan komma att avyttta denna snarare än avveckla.

EBIT sannolikt tyngt av EO
Consilium kommunicerade redan i Q3 rapporten att bolaget hade för avsikt att genomföra ett omstruktureringsprogram med en årlig kostnadsreduktion om cirka 50 MSEK. Justerat för kvarvarande verksamhet uppgår dessa till 40 MSEK. EBIT för kvarvarande verksamhet uppgår till 3,3 MSEK (20,5) motsvarande en marginal om 0,9% (5,1). Dock med tanke på bolagets formulering ”inklusive strukturkostnader” bedömer vi att det sannolikt ligger en del EO i resultatet.

Oklarheter kring avyttring/avveckling
Sammantaget menar vi att bolaget redovisade ännu en stark rapport från segmentet Marine & Safety medan Safety Engineering fortsätter att lida av uppskjutna investeringar. Bolaget guidade i rapporten för ett väsentligt bättre 2018 än 2017 inom både Martine & Safety och Safety Engineering justerat för verksamhet under avyttring. Dock finner vi Consiliums kommunikation kring avyttringen/avvecklingen bristfällig, ytterligare information bör dock kommuniceras i bolagets årsredovisning. Vi har lagt preliminära estimat justerat för verksamheterna under avyttring, dock kommer des
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Concejo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -