Malmbergs
Malmbergs Elektriska - Högre kostnadsmassa tynger resultatet (ABG Sundal Collier)

2017-11-28 13:50


• Omsättningen strax över förväntan
• Markant resultatnedgång
• Fortsatt stark finansiell ställning

Omsättningen strax över förväntan
Nettoomsättningen uppgick till 149,8 MSEK (154,2), innebärande en negativ tillväxt om 2,8% Y/Y. Den sekventiella tillväxten var 10,9%. Beaktat Malmbergs breda sortiment inom installationsmaterial och byggrelaterade produkter drar bolaget fördel av en stark underliggande marknad, men mot bakgrund av andra kvartalets omsättningsnedgång om 7,3% Y/Y justerade vi ned förväntningarna avseende försäljningen inför rapporten. Vi förväntade oss en omsättning om 148,3 MSEK, motsvarande en negativ omsättningstillväxt om 3,8% Y/Y. Således var omsättningstillväxten 1,0 p.p bättre än väntat.

Markant resultatnedgång
Rörelseresultatet uppgick till 5,8 MSEK (24,2), innebärande en marginal om 3,9% (15,6). Detta var markant lägre än estimerade 16,2 MSEK, motsvarande en förväntad rörelsemarginal om 10,9%. På 12 månaders rullande basis uppgår rörelsemarginalen inklusive tredje kvartalet till 11,4% (14,3). Vi antog att föregående kvartals högre kostnadsmassa skulle påverka även Q3, men inte med den magnitud som uppvisades. Vi tog höjd för 4,7 procentenheter lägre rörelsemarginal Y/Y mot faktiskt utfall om hela 11,7 p.p lägre (1,8 p.p lägre Q/Q). Förklaringen benämns som väsentligt högre kostnader för exportmarknaden bl.a. genom produktbyte. Det är svårt att bilda sig en kvalificerad uppfattning om vad det högre kostnadsläget härrör i mer detalj. Det som vi kan konstatera är att resultatförsämringen var hänförligt segmentet Sverige som uppvisade en rörelsemarginal om 1,6% (16,7) utifrån rapporterat resultat, vilket även kan ses mot andra kvartalets låga 4,3% (9,8). I övrigt levererade övriga regioner relativt goda marginaler inom intervallet 5,7-8,5%. Internprissättningen medför att jämförelsen mellan de geografiska områdena kan bli missvisande för underliggande resultat i respektive region, dock bör det ge en fingervisning om vart kvartalets kostnadsökning härr


...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Malmbergs Elektriska B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -