Micro Systemation
Micro Systemation - Analytikerkommentar på Q3-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-10-20 11:10

MSAB släppte i morse sin Q3-rapport för räkenskapsåret 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

Klart starkare tillväxt än väntat drivet av Kiosk
Tillväxten i kvartalet blev hela 42% y/y, vilket var klart högre än de 22% vi väntade oss efter att bolaget aviserat en stororder om 19 MSEK. Glädjande var att Kiosk-försäljningen - även justerat för storordern som till betydande del innehåll Kiosk - var god, vilket innebar att denna del av den breddande försäljningen fortsatte att utvecklas väl. Analysverktyget XAMN, den andra breddande produkten, fortsatte att visa försumbar försäljning. Ledningen menar dock att införsäljningen till utredare i regel tar längre tid och väntar sig en successiv förbättring kommande år. Som brukligt i Q3 var bruttomarginalen om 88,5% relativt låg, till följd av en hög andel Field version i produktmixen.

EBIT långt över förväntan
EBIT blev 39,7 MSEK (23,3) och överträffade således vår prognos om 28,2 MSEK med råge. Avvikelsen förklaras i princip enbart av en högre försäljning än väntat. OPEX var sammantaget något över estimat till följd av en högre kostnad per anställd relativt vår förväntan. Sannolikt beror kostnadsökningen på rörliga ersättningar kopplat till kvartalets starka försäljning. Ledningen flaggar för att den relativt höga rekryteringstakten kommer att fortsätta och möjligen öka något ytterligare.

Styrkebesked men samtidigt liten bäring på kommande kvartal
Efter ett par kvartal där kostnadsexpansionen överstigit försäljningstillväxten, visade MSAB i Q3 att investeringarna nu ger resultat. Storordern om 19 MSEK samt en förmodad relativt hög andel treårsavtal i övrigt gör att vi sannolikt inte kommer våga extrapolera Q3 i särskilt hög grad. Däremot kommer vi behöva höja våra försäljningsprognoser, där ett större bidrag från Kiosk är att vänta, liksom förmodligen även kostnadsestimaten. Sammantaget torde resu

...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Micro Systemation B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -