Fortnox
Fortnox - Analytikerkommentar på Q2-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-08-18 10:27

Fortnox släppte i morse sin Q2-rapport för räkenskapsåret 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

Svagare ARPU gav lägre försäljning än väntat
Försäljningen var 5% under prognos till följd av en svagare ARPU, uppgående till 121 SEK (120). Vår prognos var 127 SEK - sannolikt övertolkade vi den starka sekventiella ARPU-tillväxten mellan Q1 och Q2 ifjol. Nettokundintaget om 12 000 (10 000) var dock helt i linje med prognos. 

OPEX sammantaget som förväntat
OPEX ökade 34% y/y och var cirka 1 MSEK högre än vad vi räknat med. Personalexpansionen var klart högre än väntat och 16 nya anställda adderades relativt Q1. Vår prognos var 8 stycken. Detta kompenserade dock i hög grad av lägre övriga externa kostnader än väntat. Möjligen kommer vi att behöva justera upp kostnadsestimaten något. EBITDA ex. aktiveringar var sammantaget drygt 3 MSEK under förväntan, främst till följd av lägre försäljning än vad vi räknat med.

Långsiktiga caset intakt
Trots en svagare tillväxt än väntat kommer vi sannolikt inte att göra några större förändringar i våra långsiktiga antaganden. Detta då den viktigaste parametern, nettokundtillväxten, var fortsatt stark - i linje med vår förväntan. På våra oreviderade estimat för 2018 handlas aktien i skrivande stund (36,0 SEK) till 21x EBIT eller 23x EBITDA ex. aktiveringar. Sammantaget kommer estimaten för 2017 förmodligen att justeras ned något.

Analytiker
Fredrik Nilsson
fredrik.nilsson@remium.com


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Fortnox - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -