Botnia Exploration H
Botnia Exploration - Analytikerkommentar på Q2-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-08-18 10:49

Botnia Exploration släppte i torsdags sin Q2-rapport för räkenskapsåret 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

Rörelseresultatet uppgick till -1,4 MSEK (-1,2), detta mot väntade -1,8 MSEK. Avvikelsen härleds något högre prospekteringskostnader än väntat och högre aktiveringar. EBITDA exklusive aktiveringar uppgick till -2,7 MSEK (-2,9) mot väntade -2,5. Under kvartalet har likvider från företrädesemissionen bokats in varpå kapitalstrukturen har stärkts markant. Tillfört kapital uppgår netto till 42,9 MSEK (efter emissionskostnader), vidare ser vi att kortfristiga lån om 7,6 MSEK är inlösta. Detta fördelat på två lån, varav ett omfattade ett reverslån om 3 MSEK med ränta om 6,95%, resterande omfattade ett räntefritt lån från Need Invest. Bolaget är ytterst välkapitaliserat med likvida medel om 35,6 MSEK (4,3) per utgången av kvartalet innebärande en nettokassa om 30 MSEK. Noterbart är att ytterligare 1,9 MSEK kommer tillföras i nästa kvartal genom ett konvertibellån från Norrlandsfonden. Utvecklingen av Vindelgranseleområdet kan nu intensifieras ytterligare.

Den mest centrala händelsen skedde efter kvartalets utgång, då det kommunicerades att fortsatt provbrytning till Boliden (Rönnskärsmältverket) kommer ske. Provbrytningen om 8.000-10.000 ton var sedan Q1 planerad men inte avtalad. Avtal tecknades en månad efter andra kvartalets utgång, den 10 juli, och avser tidigare kommunicerad kvantitet kvarts upp till 10.000 ton. Arbetet är sedan den 19 juli i full gång. Noterbart är att Botnias provbrytningstillstånd från 2015 möjliggör provbrytning om totalt 25.000 ton. Vidare kan den guldförande kvartsmalmen levereras direkt till smältverket utan att sätta upp ett anrikningsverk i egen regi. Det är ett kapital-lätt alternativ som både innebär lägre investeringskostnader och mindre miljöavtryck. Framöver kommer, utöver fokus på provbrytning och leverans, även prospekteringsarbete...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Botnia Exploration Hol... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -