BioGaia
BioGaia - Analytikerkommentar på Q2-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-08-18 09:48

BioGaia släppte i morse sin Q2-rapport för räkenskapsåret 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

Högre försäljning än väntat

För det andra kvartalet redovisade BioGaia en nettoomsättning om 156 MSEK (136) en ökning om 15% gentemot fjolåret (10% ex valutaeffekter) vilket var 6% högre än vårt estimat om 147,5 MSEK. Bolagets största affärsområde, Barnhälsa, överträffade vår förväntan (114) MSEK och växte med 24% till 132,1 MSEK (106,7). Utvecklingen drevs av stark droppförsäljning samt ökade royaltyintäkter från Nestlé. Vuxenhälsa minskade däremot försäljningen med -11% Y/Y till 23,0 MSEK (25,7). Vi hade väntat oss 28 MSEK, den återhållsamma utvecklingen förklaras av minskade intäkter från maghälso- och munhälsotabletter.

Geografiskt var utvecklingen i Americas mycket god, med en tillväxt om 74% Y/Y till 41,8 MSEK, om än från relativt låga nivåer. Asien växte 13% till 16 MSEK medan utvecklingen i EMEA fortsatt var återhållsam med en 1% ökning gentemot fjolåret. Utvecklingen i en av bolagets största marknader, Italien, har varit svag pga ett en av bolagets distributörer blivit uppköpt. Tidigare har bolaget kommunicerat att försäljningen torde vara normaliserad under H2 2017. Vår uppfattning är att försäljningen normaliseras under 2018.

Stark bruttomarginal
Bruttomarginalen var överraskande stark och uppgick till hela 75,4% (71,8), förbättringen drevs framförallt av god utveckling inom Barnhälsa, där bruttomarginalen var hela 77% (73). Utvecklingen var hänförlig ökade royaltyintäkter avseende mjölkpulverprodukter för barn (med 100% marginal) samt i övrigt fördelaktig produktmix. Vår prognos var 72,2%. Att royaltyintäkterna fortsatte att öka, var givetvis positivt. Vi kan därmed få anledning att se över våra bruttomarginal-antaganden framgent, även om det förekommer variationer på kvartalsbasis.

OPEX ökade med 18% Y/Y till 56,0 MSEK. FoU och administrations


...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

BioGaia B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -