Bredband2
Bredband2 - Utsikter för H2 goda, prognoser dock ned (ABG Sundal Collier)

2017-08-07 15:06

• Svagare tillväxt än väntat i Q2
• Pressad bruttomarginal - God skalbarhet
• Utsikter för H2 goda, prognoser dock ned

Svagare tillväxt än väntat i Q2
Omsättningen under det andra kvartalet uppgick till 129 MSEK (109), vilket understeg vårt estimat om 133 MSEK. Både privat- och företagssidan presterade något svagare än väntat. Nettointaget av privatkunder blev 4 250 stycken (8 130), vilket var klart färre än de 9 500 vi väntade oss. Bredband2 har under perioden justerat upp sina prisnivåer vilket kan antas ha haft en negativ effekt på intaget av nya kunder och därtill även leda till fler uppsägningar bland befintliga kunder. Enligt ledningen har churnen inte påverkats i någon större utsträckning utan försvagningen i nettointag förklarades främst av ett lägre intag av nya kunder. Ledningen flaggar dock för att marknadsföringsaktiviteterna kommer att utökas under H2 och vår bedömning är att bolaget har en flexibel inställning till priser. Företagssidan växte klart svagare än väntat. Orderingången ökade dock med hela 23% y/y under H1 2017 (14). Flertalet större kunder har tillkommit och ledtiderna för dessa är i regel längre.

Pressad bruttomarginal men god skalbarhet
Bruttomarginalen fortsatte sin negativa utveckling och uppgick till 37,6% (39,9), sannolikt till följd av en högre andel privatintäkter. Vår prognos var 39%. Bruttomarginalantagandena justeras ned något men tack vare de genomförda prishöjningarna räknar vi fortsatt med sekventiellt ökande nivåer under H2. Detta trots att företagssidan fortsatt väntas minska som andel av försäljningen. På OPEX-nivå var skalbarheten fortsatt god och personalkostnaderna ökade något mindre än vad vi räknat med.

Utsikter H2 goda, prognoser dock ned
Inför H2 väntar vi oss att de genomförda prishöjningarna ger en positiv effekt på ARPU:n. Vi antar att priserna justerats upp med cirka 8% i majoriteten av de öppna näten och vi bedömer att det ger ett ARPU-bidrag om cirka 6 SEK, att jämföra med 145 SEK i Q2. Därtill talar den goda orderin
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Bredband2 i Skandinavien - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -