Clavister Holding
Clavister - Första Nokia-avtalen på plats (ABG Sundal Collier)

2017-06-02 09:27


• Förvärvsdriven tillväxt
• Första Nokia-avtalen på plats
• Nedjusterade estimat

Förvärvsdriven tillväxt
Omsättningen uppgick i det första kvartalet till 20,6 MSEK (18,0), vilket var något under vår prognos om 22,7 MSEK. Bruttomarginalen, uppgående till 80,5% (70,6%) var dock 8%-enheter bättre än förväntat. Till följd av ovanstående gör vi bedömning att den organiska tillväxten i kvartalet var negativ medan det förvärvade PhenixID, med bruttomarginaler över koncerngenomsnittet, presterade starkt i kvartalet. Därtill erhöll Clavister intäkter om 0,5 MSEK från telekomsegmentet under kvartalet, vilka också kan antas haft en positiv effekt på bruttomarginalen. EBIT blev -18,3 (-15,9), vilket var något svagare än vår prognos om -17,1 MSEK. Detta var främst hänförligt en mindre avvikelse i kostnaden per anställd. Under kvartalet adderades tre personer och enligt ledningen lär det troligen inte ske någon större personalexpansion den närmaste tiden.

Första Nokia-avtalen på plats
I slutet av kvartalet aviserade Clavister en första order inom Nokia-avtalet. Det initiala ordervärdet är lågt och under Q1 har 0,5 MSEK erhållits. I samband med kvartalsrapporten meddelades att denna första kund utökat sitt köp med ytterligare funktionalitet. Därtill har en annan större operatör beställt en testlicens för teknisk utvärdering. Således har den sedan länge efterlängtade telekomförsäljningen tagit fart, om än volymerna hittills är låga, vilket är positivt och bekräftar produktens konkurrenskraft.

Nedjusterade estimat
Bolagets bedömning av en typaffär inom Nokia-avtalet beskrivs i årsredovingen för 2016 på ett annat sätt än i den affärsuppdatering som bolaget släppte i oktober 2016. Vad vi förstår är den beräkningsmodell som är inkluderad i årsredovisningen anpassad efter en operatör i enskilda geografier, vilket även tycks vara den typ av affär som Clavister hittills tagit och upphandlar. Tidigare beräkningsmodell avser en operatörs totala kundmassa. Som en anpassning till ovanstående justera
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Clavister Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -