Samhällsbyggnadsbol.
Samhällsbyggnadsbolaget - Expansiv Samhällsbyggare (ABG Sundal Collier)

2017-05-31 16:44


• Tillväxtorienterat fastighetsbolag

• De tre benen
• 7% CAGR fram till 2020

Tillväxtorienterat fastighetsbolag
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) är ett relativt nybildat fastighetsbolag med fokus på samhällsfastigheter i Norden, bostadsfastigheter i Sverige och utveckling av bostadsbyggrätter via detaljplaneprocesser. Bolagets fastighetsbestånd är, sett till hyresintäkter, koncentrerat till samhällsfastigheter (~58%), bostäder (~32%) samt övrigt (~10%) och portföljens värde uppgår till cirka 21 mdr SEK proforma. SBB har en stor geografisk spridning där majoriteten av fastigheterna ligger i storstadsregioner och regionstäder, exempelvis Oslo, Storstockholm, Kristiansand, Borlänge samt Malmö/Lund medan resterande ligger i små och mellanstora städer i Sverige.

De tre benen
Bolagets samhällsfastigheter (~68% av NOI) har en genomsnittlig kontraktstid om 7,2 år, årlig indexering av hyror och understöds bl.a. av den strukturella trenden med åldrande befolkning – innebärandes ett löpande kassaflöde med låg risk. Därutöver planerar SBB att renovera 600 lägenheter per år från och med sommaren 2018. Kommande tolv månader förväntas renovering av 300 lägenheter där vi estimerar en yield on cost om 8% i snitt. Vi räknar med investeringar om 5 000 SEK/kvm och att de renoverade objekten successivt ökar NOI med ~400 SEK/kvm. Längre fram under prognoshorisonten räknar vi med att SBB renoverar 600 lägenheter per år, motsvarande ~17 MSEK i ökade hyresintäkter. Dessutom har SBB en projektportfölj om cirka 650 tkvm som har ett bokfört värde om 600 MSEK. Värderingen tar inte hänsyn till laga kraftvunnen detaljplan och vid en fortsatt stark marknad kan det finnas ytterligare värden i enlighet med vad bolaget kommunicerat. SBB har som mål att realisera intäkter om 250 - 400 MSEK i genomsnitt per år. De tre benen: förvaltning, renovering och utveckling av byggrätter visar på en intressant förädlingsplattform.

7% CAGR fram till 2020
Hitintills har SBBs relativa tillväxttakt varit utan like och


...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -