Swedol
Swedol - Analytikerkommentar på Q1-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-04-28 14:23

Swedol släppte igår sin delårsrapport för Q1 2017  Nedan finner ni en kort kommentar på nyheten. Längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys..

Swedol levererade ett starkt första kvartal strax över förväntan där rörelseresultatet uppgick till 29,2 MSEK (9,3), innebärande en rörelsemarginal om 4,3% (2,5). Integrationskostnader belastade kvartalet med 2,8 MSEK, justerat för detta uppgick den justerade rörelsemarginalen till 4,8%. Vi väntade oss ett rörelseresultat om 29,6 MSEK motsvarande en marginal om 4,4%.

Som synes fortsätter bolaget att gynnas av god underliggande efterfrågan inom bygg och anläggning vilket kombinerat med lyckade marknadsinsatser och ett välfungerande multikanalkoncept bär frukt. Detta visade sig i redan kommunicerade försäljningsdata (även säsongsjusterat), men dagens rapport påvisar även att försäljningen fortsätter ske under god kostnadskontroll med marginalexpansion som följd. Bidragande är även minskad förlust i Norge (Swedol Norge).

Rörelsemarginalen dubblerades från 2,5% i fjolårets q1 mot dagens 4,8% (justerat). Vi räknade med att den operationella hävstången skulle bli påtaglig med tanke på stark (given) volymtillväxt med en förväntad resultattillväxt om 218% mot rapporterade 214% (justerat 244%!). Bruttomarginalen stärktes 0,5 pp Y/Y från 38,1% till 38,6%. Vi hade förväntat oss en högre bruttomarginal, men osäkerheten häri var mycket av ”guestimate” avseende Grolls COGS i brist på historiska kvartalssiffror och fluktuationsmönster. Vi ser det dock som rimligt att bolaget kommer åtnjuta ytterligare marginalförstärkning med tanke på produktmixförändringen och inköpssamordning.

I övrigt ser vi att cross-selling mellan Swedol och Grolls nu lyfts fram i rapporten. Även IT-implementering och logistikeffektivisering är en naturlig del av integrationen. Dock är det svårkvantifierat både i termer av tid, synergier och nedlagda kostnader. Vi är förhåller oss positivt till detta men är försiktiga att diskontera effekter...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -