Midsona
Midsona - Analytikerkommentar på Q1-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-04-26 11:54

Bolaget släppte idag sin delårsrapport för Q1 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys. Vi planerar även att publicera en videointervju med VD Peter Åsberg lite längre fram. 

Midsona levererade en omsättning om 527 MSEK (350), innebärande en tillväxt om 51%, och ett rörelseresultat om 37 MSEK (17), innebärande en rörelsemarginal om 7,0% (4,9). Vi hade förväntat oss en omsättning om 543 MSEK och ett rörelseresultat om 42,3 MSEK, motsvarande en rörelsemarginal om 7,8%. Omsättningen kom således in endast marginellt lägre än förväntan (3%). Förvärvade Internatural levererade en stark tillväxt om 49% samt att prioriterade varumärken växte med 6% under kvartalet. Försäljningen var stark både i Sverige och Norge. Justerat för förvärvad tillväxt uppgick omsättningstillväxten till 2% Y/Y. Valutamedvind torde ha bidragit med 2-3,5% varpå den organiska tillväxten sannolikt låg i spannet noll till svagt negativ. Vi hade räknat med 3,5% organisk tillväxt. Försäljningsavvikelsen härleds sannolikt sortimentsförändring hos några större norska kunder, samt förändrad redovisningsmodell i Danmark (dvs. redovisningsteknisk förklaring). Man bör komma ihåg att en stor del av det ekologiska sortimentet fortfarande utgörs av förvärvad omsättning (Kung Markatta, Helios och Alrpo) vilket alltså än så länge inte inkluderas i den organiska omsättningen.
 
Rörelseresultatet som kom in på 37 MSEK mot förväntade 42 MSEK, en tydlig förbättring mot jämförelsekvartalets 17 MSEK, innebärande en resultattillväxt om 118%. Löpande produktförändringar samt genomförda rationaliseringar har givit tydlig effekt vilket vi hade räknat med. Rapporten indikerar att lönsamheten etablerar sig på relativt höga, stigande nivåer. Därtill har vi fortsatta kostnadssynergier från Internatural framför oss. Noterbart är att valutamotvind på kostnadssidan har belastat kvartalet, samt att stigande råvarupriser för ekologiska
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Midsona B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -