Lovisagruvan
Lovisagruvan - Planenlig produktion, högre intäkter per ton framgent (ABG Sundal Collier)

2017-04-26 09:47

• God produktion, resultat lägre än väntat
• Högre intäkter per fakturerat ton framgent
• Nya undersökningstillstånd

God produktion, resultat lägre än väntat
Malmintäkterna uppgick till 14,6 MSEK (0) och gruvresultatet (EBITDA exklusive kostnader för prospektering och övriga utvecklingskostnader) uppgick till 6,6 MSEK (-1,0). Fakturerad kvantitet uppgick till 8 763 ton av periodens 11 252 producerade ton. Omsättningen understeg våra estimat med 11% (15,9 MSEK), vilket huvudsakligen härrörs högre antagen intäkt per fakturerat ton. Avvikelsen torde delvis förklaras av tillfälligt lägre metallhalter. Man bör ha i åtanke att leverans endast skedde under två av tre månader i kvartalet (utebliven båtskeppning i januari), varpå malmintäkterna under Q1 är betydligt lägre än en tremånadersperiod med normal leveransaktivitet. Gruvresultatet om 6,6 MSEK var lägre än förväntade 8,7 MSEK. Avvikelsen härrörs huvudsakligen högre transport- och underhållskostnader än estimerat. I övrigt var kostnadsposterna i linje med förväntan.

Högre intäkt per fakturerat ton framgent
Produktionen under kvartalet förlöpte planenligt. Under 2017 är 54 000 ton planerat att levereras till Boleslaw likt tidigare. Trots senaste tidens volatilitet för metallpriserna är detta inget som kommer påverka intäkt per ton under innevarande år. Senaste månaden har zink- och blypriset sjunkit med 9% respektive 6% (USD denominerat). Med facit i hand har Lovisagruvan prissäkrat metallpriserna på gynnsamma nivåer, och vi räknar med att realiserad intäkt per fakturerat ton kommer ligga på strax över 1600 kr under helåret. Malmlagret uppgår till 25 000 ton och betingar ett nettomarknadsvärde överstigande 30 MSEK. Motsvarande ca 10% av börsvärdet. Under året ser vi en nettoreducering av malmlagret och frigörande av kapital som följd.

Nya undersökningstillstånd efter kvartalets utgång
Efter kvartalets utgång har ansökning skett om tre nya undersökningstillstånd i Lovisagruvans närområden (5-10 km sydväst om Lovisagruvan). Om


...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Lovisagruvan - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -