Vitrolife
Vitrolife - Analytikerkommentar på Q1-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-04-25 11:44

Vitrolife släppte idag sin delårsrapport för Q1 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på resultatet i det fjärde kvartalet, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys. Vi avser även att publicera en ny videointervju med VD Thomas Axelsson inom kort, som svarar på frågor om kvartalet.

För det första kvartalet redovisade Vitrolife en nettoomsättning om 244 MSEK (187) motsvarande en ökning om 31%, vilket var 8% högre än vår förväntan om en försäljning om 227 MSEK. De förvärvade bolagen OCTAX och MTG bidrog med 17 MSEK, justerat för dessa uppgick den organiska tillväxten till 18%. Samtliga regioner uppvisade tillväxt under kvartalet. Starkast var EMEA som växte hela 32% i lokala valutor jämfört med fjolåret. Även Asien och Oceanien gick starkt med en försäljningstillväxt om 25% i lokala valutor. Americas ökade försäljningen med 18% i lokala valutor, med andra ord, kraftig tillväxt i samtliga regioner. Förvärven OCTAX och MTG påverkade försäljningen positivt i alla regioner.

Bruttomarginalen kom in på 65% (66,9), marginalkontraktion var hänförlig de förvärvade verksamheterna som har lägre bruttomarginal. Den justerade bruttomarginalen som exkluderar avskrivningar på förevärvsrelaterade immateriella tillgångar uppgick till 69% (70) under kvartalet. På kostnadssidan minskade försäljningskostnaderna och administrationskostnaderna som andel av omsättningen, vilket påvisar och visualiserar bolagets tydliga skalfördelar. 

EBITDA-resultatet uppgick till 95 MSEK (62) vilket också var högre än vår förväntan om ett resultat uppgående till 79 MSEK. EBITDA-marginalen var 39% (33). Dock belastades Q1 ifjol av engångskostnader om 5 MSEK relaterade till konsolideringen av time-lapseverksamheten, justerat för detta så uppgick EBITDA-marginalen till 36% under fjolåret. Valutakursförändringar påverkade resultatet positivt med 3 MSEK under första kvartalet. 


R12M uppgick försäljningen till 913 MSEK (747) motsvarande en ökning om 22% jämfört med
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Vitrolife - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -