Vitec Software Group
Vitec - Analytikerkommentar på Q1-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-04-25 17:03

Vitec släppte i morse sin Q1-rapport för 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

Fortsatt styrka i Fastighet och Finans & Försäkring
Trenderna från de senaste Vitec-rapporterna håller i sig. Fastighet överraskade än en gång på den positiva sidan avseende både försäljning och EBIT. Omsättningen uppgick 49 MSEK (37) och EBIT blev 9,3 (5,7). Vår prognos var 47 respektive 8,6 MSEK. Samtliga intäktsslag visade en positiv utveckling y/y. Enligt rapporten var det framförallt den svenska verksamheten som presterade starkt under kvartalet. Sammantaget visar utvecklingen även i detta kvartal att Vitecs samordning av produktportföljen givit resultat.

Även Finans & Försäkring fortsatte den inslagna positiva trenden och överraskade på uppsidan avseende EBIT-marginal, uppgående till 22,8% (11,7) mot vår prognos om 15,0%. Under kvartalet har bolaget slutfört utvecklingen av en ny produkt kallad Förmögenhetsplanering. Produkten riktar sig mot bank och andra verksamma inom privatrådgivning.

Mäklare svagare än befarat

Mäklare redovisade liksom under Q4 ett negativt resultat på EBIT-nivå, uppgående till -0,1 MSEK (4,8). Vår EBIT-prognos om 2,1 MSEK understegs således medan försäljningen, om 35 MSEK (42), var som förväntat. Efter förra kvartalet fick vi indikationer om att en förlust på EBIT-nivå inte var att räkna med trots de utmaningar som väntar affärsområdet. Vår bedömning är att denna slutsats står sig men att omformningen initialt kostat något mer än väntat. På sikt avser Vitec samordna produktportföljen likt bolaget tidigare gjort inom Fastighet. Under 2015 gjorde affärsområdet en EBIT om 33 MSEK.

Något bättre än väntat på gruppnivå

På gruppnivå blev omsättningen 192 MSEK (157) vilket översteg vårt estimat om 184 MSEK. Avvikelsen förklaras främst av starkare försäljning än väntat i Auto, Miljö och Fastighet. EBIT blev 26,3 MSEK (19,6) mot väntade 25,2 MSEK. Vi


...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Vitec Software Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -