GHP Specialty Care
GHP Specialty Care - Analytikerkommentar på Q1-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-04-25 09:51

GHP Specialty Care släppte i morse sin rapport för första kvartalet 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

 

För det första kvartalet redovisade GHP en nettoomsättning om 260,8 MSEK (231,5) vilket var i linje med våra förväntningar om 263,5 MSEK. Omsättningstillväxten uppgick således till 12,7% varav den organiska tillväxten var 11% (5,9). EBIT uppgick till 11,4 MSEK (12,2) vilket var sämre än våra förväntningar om 17,9 MSEK. Avvikelsen var främst hänförlig större uppstartskostnader än vad vi räknat med. Rörelsemarginalen blev 4,4% (5,3%).

Affärsområdet Norden bidrog med 245,3 MSEK (223,5) motsvarande en försäljningstillväxt om 10% (9% organisk). EBIT uppgick till 9,7 MSEK (9,5), rörelsemarginalen var 4,0% (4,3). Två nystartade kliniker, Idrottscentrum och Neuro Center, är i uppstartsfas och bidrog till marginalkontraktionen.

Bolagets andra affärsområde, GHP International, som övertog den operativa driften av sjukhusen i Förenade Arabemiraten under Q4 uppvisade försäljningsintäkter om 15,5 MSEK (8,0). EBIT uppgick till 1,7 MSEK (2,7). GHP:s ersättning och lönsamhet kan variera kvartal till kvartal beroende på hur väl GHP levererar utifrån ett antal förutbestämda kriterier. Under Q1 har en justering (-2,3 MSEK) gjorts för de KPI:er som konstaterats för Q4 2016. Då GHP övertog driften i december har bolaget inte hunnit förbättra sjukhusen tillräckligt för att uppnå en högre ersättning. Affärsområdet belastas även av engångskostnader hänförligt uppstarten av verksamheten. Vi bedömer att det finns stor potential inom detta område.

R12M uppgick försäljningen och EBIT till 984,7 MSEK respektive 55,6 MSEK. Jämfört med samma period ifjol så uppgick försäljningen till 840,5 MSEK medan EBIT var 27,6, med andra ord en väsentlig lönsamhetsförbättring.

Vidare har GHP startat ett nytt intressant samarbete med Trygg Hansa som är ett ytterligare steg framåt gällande konceptet Vårdsamverkan. ...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -