Christian Berner Tec
Christian Berner Tech Trade - Analytikerkommentar på Q1-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-04-25 09:46

Christian Berner Tech Trade publicerade igår sin delårsrapport för det första kvartalet 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.Vi avser även att spela in en ny intervju med VD Bo Söderqvist.

Christian Berner levererade en omsättning om 108,5 MSEK (97,0), innebärande en omsättningstillväxt om 11,8%, och ett rörelseresultat om 1,6 MSEK (5,3), motsvarande en rörelsemarginal om 1,5% (6,6). Justerat för kostnader avseende listbyte om 4,3 MSEK uppgick rörelseresultat till 5,9 MSEK och justerad rörelsemarginal till 5,4%. Vi hade förväntat oss en omsättningstillväxt om 6,6% och ett justerat rörelseresultat om 6,4 MSEK, motsvarande en rörelsemarginal om 6,2%. Således kom det justerade rörelseresultatet in 8,5% lägre än väntat. Observera att vi endast hade förväntat oss kostnader relaterat till listbyte om 1 MSEK (under 2016 togs listbytekostnader om 4,4 MSEK, varav 1,5 MSEK i q4). Sannolikt beror de högre kostnaderna än förväntat på höga legala kostnader och utdragen process. Det viktiga att ta med sig är att vi nu går in i ett EO-rent 2017 med kostnader för listbytet bakom oss, vilket hittills har belastat rapporterat resultat under flertalet kvartal.

Omsättningstillväxten, som överträffade våra förväntningar med ca 5 procentenheter, härrörs stabil utveckling i Sverige och i synnerhet mycket god utveckling i Finland. Finlands omsättningsökning om 32% Y/Y har dels drivits av några större projekt under kvartalet, men noterbart är att sentimentet bland flertalet produktområden i Finland visar god investeringsvilja och att Finland som region uppvisar bättre sentiment. Norge är fortsatt kämpigt, både avseende försäljning, resultat och orderingång. Dock har Norge sannolikt börjat bottna ut samt att ny VD har tillträtt för Norgeverksamheten (3 april) för att vända utvecklingen.

Justerat rörelseresultat uppgick till 5,9 MSEK mot väntade 6,4 MSEK, innebärande en rörelsemarginal 0,7 procentenheter l...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Christian Berner Tech... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -